Amigurumi aankleedpopjes

Aankleedpopjes Haakpatroon Inleiding Buurman en Buurman of Pat en Mat, zijn een paar onhandige karakters in een populaire animatie video serie. In 2014 heb ik de buurmannen nagemaakt vanaf een mooie foto. Het werden twee aankleedpopjes. De popjes zijn in het rond gehaakt en hun kleding is deels gebreid, deels gehaakt. De kleding komt op aparte patronen te staan. Pat, degene met de gele trui en zwarte baret is ongeveer 18 cm hoog, Mat, met rode trui en ijsmuts, is 21 cm hoog. Op het patroon staan ook de handjes beschreven, er zijn twee mogelijke versies, kies de methode die je het makkelijkst lijkt. Naast de basis kleding zoals trui en broek zijn er ook diverse vrijetijds en werkkleding setjes op aparte patronen beschreven. De popjes en kleding setjes kunnen ook als een jongenspop uitgevoerd worden. Contact en informatie: (Engels) (Nederlands) Benodigdheden o Garen: katoenen garen, bij voorbeeld: SMC Catania Cotton (1 bol, 50 gr, abrikoos, nr. 263). o Haaknaald: nr. 2,5 o Wol- en borduurnaald o Pijpenragers of gecoat ijzerdraad o Vulling o Kralen of borduurgaren voor de ogen Pas op: Bij dikker of dunner garen, zul je een paar ronden moet weghalen of toevoegen.

2 Technieken Haken: Magische Ring/lus (dubbele) maken, in het rond haken, (onzichtbaar) meerderen en minderen. Maken van handjes. Daar zijn foto en video tutorials van te vinden op internet. Terminologie MR = magische ring/lus V = vaste HST = half stokje ST = stokje HV = halve vaste L = losse (1) = aantal steken [1] = aantal ronden/toeren Meer = meerderen verspreid over de ronde of toer Mind = minderen verspreid over de ronde of toer Het opvullen Om de armen en benen buigbaar te maken kun je een pijpenrager of gecoat ijzerdraad gebruiken. Maak de uiteinden rond, om te voorkomen dat het ijzerdraad door je haakwerk gaat steken. Gebruik dubbel gebogen stukken of twee samen gevouwen pijpenragers voor de langere lichaamsdelen. Steek een passend stuk dubbel gebogen ijzerdraad in een arm of been. Bij kaal ijzerdraad wikkel je er een strook stof of biasband omheen. Vul daarna pas de lichaamsdelen met vulling. Wacht met het vullen ook niet tot je helemaal klaar met haken bent, soms is het dan onmogelijk om de uiteinden goed te vullen. Vul terwijl je bezig bent en een redelijk stuk klaar hebt of een vernauwing nadert. Vul beweegbare delen niet te stijf op. Laat bij het open uiteinde een stukje leeg om het buigen naderhand mogelijk te maken. Is het popje bestemd voor jonge kinderen, gebruik dan anti allergische en wasbare vulling en geen ijzerdraad, pijpenragers of kralen. Let op. Als je kralen, ijzerdraad of pijpenragers gebruikt is je werkstuk niet meer geschikt voor kinderen onder de 4. Elzeblaadje Alice Bakker-Sicking. Alle rechten voorbehouden. DIT PATROON IS ALLEEN VOOR PERSOONLIJK GEBRUIK! Het patroon of delen van het patroon mogen niet verveelvoudigd of uitgebracht worden (zowel online als op schrift), noch mogen ze aangepast of doorverkocht worden. Het is toegestaan artikelen die gemaakt zijn met dit patroon te verkopen (niet online), op voorwaarde dat ze handgemaakt zijn door de verkoper, in beperkte aantallen worden geproduceerd en dat de verkoper de ontwerper vermeld.

3 Hoofd 1 (Mat Buurman 1) 1. Begin met huidskleur en haak een magische ring met 6 vasten in de ring, sluit de ring met de eerste vaste van de volgende ronde en haak verder in een spiraal. (6) Je kunt een stekenmarkering of een stukje overgebleven garen in een andere kleur als steken markeerder gebruiken of de opzet draad naar buiten geleiden, zodat je weer waar de rondes beginnen. 2. Meer 6 keer 1 v in elke v, (12) 3. Meer 6 v, (18) v rondom, (18) v rondom, (18) 6. Meer 6 v, (24) v rondom, (24) v rondom, (24) 9. Meer 6 v, (30), v rondom, (30), v rondom, (30), v rondom, (30), v rondom, (30), v rondom, (30), 15. Mind 6 v, (24), rondom, (24) 17. Mind 6 v, (18), 18. Mind 3 v, (15), v rondom, (15); Niet afhechten! Vul het hoofd op en ga verder met het lijf. Hoofd 2 (Pat Buurman 2) 1. Begin met de huidskleur en haak een magische ring met 6 vasten in de ring, sluit de ring met de eerste vaste van de volgende ronde en haak verder in een spiraal. (6) 2. Meer 6 v, (12); 3. Meer 6 v, (18); v rondom, (18) 5. Meer 6 v, (24) v rondom, (24), 7. Meer 6 v, (30), v rondom, (30), v rondom, (30), v rondom, (30), v rondom, (30), 12. Mind 6 v, (24), rondom, (24) 14. Mind 6 v, (18), 15. Mind 3 v, (15), v rondom, (15); Vul het hoofd, niet afhechten, ga verder met het lijf na het vullen.

4 Lijfje Ga verder met de nek van hoofd 1 of 2, hoofd eerst opvullen! 1. Mind 3 v (10), v rondom, (10), 3. Meer 10 v. (20), v rondom (20), 5. Meer 3 v aan beide kanten van het lichaam, (26), schouder, markeer deze plekken v rondom, (26), 7. Meer 2 v aan beide kanten van het lichaam, (30), v rondom, (30), v rondom,(30), v rondom,(30), v rondom,(30), v rondom,(30), v rondom,(30), v rondom,(30), v rondom,(30), v rondom,(30), 17. Je kunt het lijf voor Pat iets korter maken, door een paar ronden minder te haken, 18. Mind 2 v aan beide kanten, (28), v rondom, (28), 20. Mind 4 v, (24), 21. Mind 6 v, (18), 22. Mind 6 v, (12), 23. Vul het lichaam op. 24. Mind 6 v, (6), sluit met een hv, hecht af en naai het overgebleven gat met de overgebleven draad dicht. De benen Maak twee benen. De benen van Mat zijn iets langer, haak enkele ronden meer verspreid over het been. De voet en het been worden aan elkaar gehaakt. Je kunt ook eerst een apart voetje haken, dit staat verderop! 1. Begin met een MR en 6 v in de ring. Sluit de ring met een hv, (6) 2. Haak verder in een spiraal, 1 losse, 6 v, (6), 3. 6 v rondom (6), 4. Meer 2 v, (8), 5. 8 v rondom, (8), 6. 8 v rondom, (8), 7. 8 v rondom, (8), 8. Meer 1 v, (9) 9. 9 v rondom, (9), v rondom, (9), 11. Mind 1 v, (8), v rondom, (8), 13. Meer 2 v, (10), v rondom, (10), v rondom, (10), 16. Meer 2 v, (12), v rondom, (12),

5 v rondom, (12), eindig met een hv, hecht af, 19. Stop dubbel gebogen ijzerdraad of pijpenragers in het been. Vul het been. Laat een klein stukje ijzerdraad uitsteken en prik dit in de basis van het lijfje als je het been aan het lijfje naait. 20. Buig het voetdeel om op ongeveer 1 cm van het begin. Als je geen ijzerdraad gebruikt, dan moet je het voetdeel ombuigen en aan het been vastnaaien. Voetje maak er 2 per pop In plaats van met een MR te beginnen voor het been, kan het voetje ook direct gehaakt worden. Heb je het been al gehaakt haak dan een voetje en schuif het over het voetdeel en naai het vast. 1. Start met een ketting van 7 lossen. 2. Haak rondom 2 ronden van 7 of 8 vasten 3. Minder deze ronde 1 of 2 vasten tot 6 vasten, hecht af voor het losse voetje of ga verder met het been vanaf punt 2 4. schuif het voetje over het uiteinde van het beentje en naai het stevig vast, vul het voetje eventueel een beetje op 5. Het teenstuk vastnaaien met een dekensteek, eventueel teentjes vormen met een stukje gehaakte ketting. De handen Maak steeds 2 handen! Begin met het maken van de vingers (3) en de duim (1). Haak achter elkaar de vingers en duim, doe de andere hand in spiegelbeeld! Voor langere of kortere vingers meer of minder lossen en halve vasten haken. Ik heb 2 manieren beschreven om het handje te maken. Methode Lossen, keer, 4 hv in de lossen, keer, 2. 5 Lossen, keer, 4 hv in de lossen, keer, 3. 5 Lossen, keer, 4 hv in de lossen, keer, 4. 1 losse, 2 of3 v in de basis van de vingers, keer, 5. 1 losse, 2 of 3 v, 6. 4 Lossen, keer, 3 hv in de lossen, keer, 7. 1 losse, 3 of 4 v in de basis van de duim en de vasten onder de vingers. 8. Sluit de handpalm met een hv in de basis van de eerste vinger. Hecht af. 9. Maas gaten in de hand dicht met de afhecht of opzetdraad. Methode 2 Begin met een MR en haak dan in de lus (lus niet aantrekken): *1 v, 4 lossen, keer, 3 hv in de lossen* herhaal dit voor alle vingers (nog 2 maal) en de duim (1 maal, met een losse minder). Haak 2 v tussen de laatste vinger en de duim. Haak eventueel nog 2 v om de handpalm te vormen. Trek de lus aan. Sluit de ring met een hv. Haak nog twee v voor de basis van de hand. Ga door met de arm, door de eerste 5 of 6 vasten in de vasten van de ring te haken of hecht af en naai de hand later aan de arm.

6 De armen Maak altijd twee armen! Haak 5 v in de basis van de hand. Tip: Soms is het makkelijker hiervoor een kleinere haaknaald te gebruiken. Of begin met een MR met daarin 5 v en naai naderhand het handje aan de arm vast. Voor Mat iets langere armen haken, door 1 of 2 ronden meer te haken verspreid over de arm. Haak: 1. MR en 5 v of 5 v in de basis van het handje ronden van 5 v, 3. 2 ronden van 6 v, 4. 3 ronden van 7 v, 5. 2 ronden van 8 v, 6. eindig met een hv en hecht af met een lange draad. Naai de handen aan de arm, tenzij je ze al aan elkaar gehaakt hebt. Maas eventuele gaten in de arm en hand dicht met een draadje. Stop een dubbel gebogen pijpenrager of gecoat ijzerdraad in de arm en vul deze een beetje op, zodat de popjes spierballen krijgen. Laat het laatste stuk leeg. Rijg een lange draad door de laatste ronde van de arm en trek aan. Laat het ijzerdraad een stukje uitsteken en prik het in het weefsel van het lijfje. Naai de arm stevig tegen het lichaam In elkaar zetten Laat bij het vullen van de armen en benen het bovenste stuk leeg, dit naait gemakkelijker en de arm krijgt een natuurlijker positie. Naai de beentjes goed vast aan het onderlijf. Als er een stukje ijzerdraad uitsteekt kun je dit in het onderlijf prikken op de plek van de beentjes, naai het been daarna met stevige steekjes vast. Naai daarna de armen op de plek van de schouders, ongeveer op de plek van de meerderingen na de nek. Naai de armen met de handjes met de handpalm naar voren en de duim omhoog aan het lijfje. Bij aparte handjes eerst de armen vastnaaien en dan de handjes in een goed positie vastzetten. Heb je aparte voetjes gemaakt, schuif deze dan over de beentjes en naai ze vast. Beentje een klein stukje ombuigen. Je kunt het lijfje nog vormgeven door een bilnaad en navel te naaien. Gezicht maken Geef met kopspelden de positie van de diverse delen aan. Oren Maak er twee Voor Pat: 6 lossen, keer 1 hst, 2 st, 1 hst, 2 l, eindig met een hv in de laatste losse. Voor Mat: 5 lossen, keer 1v, 2 hst, 1 v, 1 l, hv in de ketting Naai de oren aan het hoofd. Neus Begin met een MR en haak 6 v erin, Hv in de eerste vaste, 6 vasten rondom. De neus voor Pat is klaar, voor Mat nog een extra ronde met vasten haken