Veel Ottomaanse gerechten zijn bewaard gebleven van het verleden tot het heden. Er zijn veel gerechten in het Ottomaanse rijk die een unieke smaak in de mond achterlaten. Het is zowel in het verleden als vandaag erg populair met zijn desserts en gerechten. In het Ottomaanse rijk leven veel verschillende culturen samen. Met het effect hiervan worden veel verschillende soorten voedsel gezien. Het is een tafel waar de smaak van elke cultuur wordt gemengd. Europees, Aziatisch, De meest bekende gerechten van het Ottomaanse rijkEr zijn veel soorten voedsel die culturen omvatten, zoals de Balkan en Centraal-Azië. Veel gerechten zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven uit het Ottomaanse rijk. Er zijn veel gerechten zoals Fodula, Mutancara, Milk Kebab, Beyrani en Mıhlama. Het heeft een cultuur die zowel de paleisomstandigheden als de culturen van die periode weerspiegelt. De bekendste gerechten van deze unieke tafel staan ​​hieronder vermeld.

Deeg Dörüzziyafe Gehaktballen

Bij de bereiding van de gehaktballetjes van filodeeg, een van de beroemdste gerechten van het Ottomaanse rijk, is het eerst nodig om kip-, kalfs- en lamsvlees te malen en vervolgens grondig te mengen. Vervolgens worden pinda’s, eieren en veel verschillende kruiden aan dit mengsel toegevoegd en grondig gekneed. Een van de belangrijkste punten van dit gerecht is dat deze geknede vijzel een bepaalde tijd rust. Terwijl de vijzel rust, worden de filodeegjes in kleine stukjes gesneden, elk een hapje. Vervolgens worden ze in het gesneden deeg gedaan en gesloten. Deze heerlijke maaltijd is een zeer smakelijk gerecht dat in de Ottomaanse tijd en vandaag de voorkeur heeft. In plaats van drie soorten vlees te mengen, is het tegenwoordig mogelijk om dit enkele hapklare gerecht te bereiden met alleen gehakt.

Fodula

De basisingrediënten die in de fodula-maaltijd worden gebruikt, zijn roggebrood en rundvlees. Eerst wordt het midden van het roggebrood gescheiden en meegenomen. Later wordt het rundvlees geroosterd met verschillende groenten en kruiden. Deze gekookte vijzel wordt in het roggebrood gedaan en er wordt veel boter en olijfolie op gegoten. Dit gerecht wordt vervolgens naar de oven gebracht. Het wordt ongeveer 50 minuten tot een uur in de oven gekookt. Fodula, dat een erg lekker gerecht is, wordt tegenwoordig ook in verschillende soorten gemaakt. Het neemt zijn plaats in tussen onze belangrijkste culturele gerechten van vroeger tot nu.

Mutanca

Het mutancana-gerecht in de unieke keuken van het Ottomaanse rijk heeft zijn plaats ingenomen tussen de beroemdste gerechten. Het is een heel eenvoudig maar erg lekker gerecht. Tegenwoordig is het in sommige regio’s nog steeds een gewoon gerecht. De ingrediënten die nodig zijn voor de bereiding van de Mutancana-schotel zijn sjalotten, rode druiven, amandelen, lam, honing, abrikozen, gedroogde vijgen en pruimen. Mutancana-gerecht is een heel ander gerecht. Het is een mix van zoet, zuur en hartig voedsel en is erg populair. Tijdens de bereiding worden eerst gedroogd fruit en lamsvlees in verschillende potten gekookt. Nadat alles gaar is, wordt het hele mengsel in elkaar gezet en een beetje zo gekookt. Het kan dan in gebruik worden genomen. Het is een Ottomaans gerecht dat tegenwoordig veel wordt gemaakt. Het zal misschien niet ieders smaakpapillen aanspreken, want het is een smaak die sommige mensen niet gewend zijn.

Gevulde meloen

Zelfs met de naam Melon Stuffed, een van de beroemdste gerechten van het Ottomaanse rijk, is het een van de gerechten die de aandacht van mensen trekken en willen koken. Hoewel dit gerecht een van de belangrijkste gerechten was die tijdens de Ottomaanse periode in paleizen werden gekookt, is het tegenwoordig in veel regio’s een frequente maaltijd geworden. Het is een van de belangrijkste culturele gerechten van vroeger tot nu. De ingrediënten die nodig zijn bij de bereiding van de meloenvulling zijn lamsvlees, amandel, meloen, rijst, krenten en onmisbare kruiden. Bij de bereiding van de maaltijd wordt de bovenkant van de meloen eerst gesneden en gesneden door de zaden binnenin schoon te maken. Later worden gedroogd fruit, lamsvlees en kruiden gebakken en in de meloen gedaan. De gevulde meloen wordt in de oven gegooid en 25-30 minuten laten koken.

Melk Kebab

Hoewel de naam van het gerecht mensen heel vreemd lijkt, staat het bekend als een erg lekker gerecht. Het is een erg lekker gerecht dat zijn plaats heeft ingenomen tussen de beroemdste gerechten van het Ottomaanse rijk. Het is tegenwoordig een vaak gekookte maaltijd geweest. Melkkebab kan tot de favoriete gerechten van de sultans worden gerekend. Noodzakelijke ingrediënten voor melkkebab zijn schapenvlees en lamsvlees. Dit vlees moet een tijdje rusten. Nadat het vlees is gerust, wordt het in de melk gedaan en op deze manier lang gekookt. Het is een erg lekker gerecht. Het spreekt ook elke smaak aan.

Referenties:
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/117632

Auteur: Can Baskin