hallo iedereen deze week ga ik samen met jullie een babyschoentje haken ik heb er eentje gemaakt om te tonen, het is een warm dingske, wel voor een pasgeboren baby maar u kunt het groter maken dus, ik ga de beschrijving voor dit kleintje op de facebook groep zetten maar u kunt hem dus, als u de zool groter maakt dus de opzetlussen gewoon vermeerderen en er tussenin de meerderingen meer steken haakt, dan hebt u de grotere, u kunt ze zelf voor een peuter of een kleuter maken voor 's avonds ook maken als je dat wilt en we gaan eraan beginnen, deze heb ik 9 steken opgezet
ik heb hier 't een en 't ander gekrabbeld, maar ik ga het nog een keer duidelijk opschrijven we haken 9 lossen om te beginnen we haken 2 halve stokjes in de 3de steek vanaf het begin dus, een half stokje, draad omslaan, insteken, lus ophalen en draad door de 3 lussen halen draad omslaan, insteken, lus ophalen en draad door de 3 lussen halen dan gaan we 5 halve stokjes haken in onze ketting ja, groot is het niet hé en dan in de laatste steek van onze ketting gaan we 6 halve stokjes haken dit is voor de kant van de teentjes en dat zijn er 6 en dan gaan we aan de andere kant van de ketting
gaan we 5 halve stokjes haken ik ben er dus m'n draad aan het tussenhaken gewoon omdat ik hem dan niet moet instoppen, 5 halve stokjes, 3 halve stokjes in de volgende steek in 1 steek dus, dat is de laatste steek van onze ketting 3 halve stokjes, dan doen we 1 halve vaste in onze beginlosse van onze toer en dat is onze eerste ronde van ons schoentje, de 2de toer we gaan 2 lossen haken om te beginnen, dit is ons eerste halve stokje draad omslaan, hierin ook een half stokje twee halve stokjes in de volgende steek dan haken we gewoon 7 halve stokjes
ik ben verkeerd nee, toch niet 6 x 2 halve stokjes in de volgende 6 steken ik heb het verkeerd genoteerd ja, ik werk met een naald nr 3, met een fijne draad, maar u kunt het ook met dikkere draad met een naald 3.5, dan is ie zowiezo al wat groter maar ik werk graag met fijn garen al altijd, 'k weet niet waarom en 6, da's dus ook voor de teentjes en dan haken we de gewone halve stokjes dat zijn er 6 en twee halve stokjes in de laatste steek ik heb het opgeschreven op mijn manier, maar 'k heb het niet juist opgeschreven gelukkig heb ik dat nogal goed in m'n hoofd zitten ook
we zijn aan onze 3de toer, 2 losse 1 half stokje nogmaals in diezelfde losse 2 halve stokjes in de volgende steek en dan haken we 9 halve stokjes en dan haken we 2 halve stokjes in de volgende 11 steken dus haken we in feite 22 steken en dat zijn er 11 en dan nogmaals 9 halve stokjes in de volgende steken en dan nogmaals 2 halve stokjes in de laatste steek en een halve vaste in de beginlosse, dus dat is het zooltje, kunt u zien dat ie aan de teentjes breder is dan aan de hiel en we gaan verder voor de bovenkant, 't is ook op mijn manier opgeschreven
maar ik zal er wel aan uitgeraken we gaan vasten haken in de achterste lossen 1 losse, dus je hebt de 2 steken maar we gaan enkel in de achterste steek ipv de 2 lussen, nemen we enkel de achterste op en de vaste is dus gewoon, insteken, draad ophalen, draad omslaan en door de 2 lussen op de haaknaald zo doen we de volledige toer ja als u dikkere draad neemt, gaat u dat niet tegenkomen dat u die gaatjes ziet en we haken dus een volledige toer zonder meerderingen
gewoon omdat we nu rechtop moeten beginnen haken voor de zijkant van het voetje en ik heb er een knoopje aangezet met wit en rood
maar u kunt er om het even welk knoopje aanzetten het is een knoopje van 1 à 1.5 cm diameter, voor een beetje contrast het gaat een redelijk lang filmpje worden, maar ik wil jullie wel degelijk tonen hoe het volledige schoenje gehaakt wordt de laatste vaste en uiteraard een halve vaste in de eerste losse dus nu gaat ie nog niet naar omhoog, maar dat komt wel de volgende toer doen we vasten, maar in de 2 lussen van onze steek, niet enkel in de achterste maar in allebei maar ook gewone vaste, niks meerderen vanaf nu moeten we eigenlijk niet meer meerderen, enkel nog minderen, maar da's voor straks
u ziet, het begint al mooi naar omhoog een beetje te komen we doen deze 2 toeren in vasten, gewoon omdat het steviger is dan halve stokjes en we zitten mooi op het midden van het voetje kunt u zien aan deze, is dit niet het geval dan haakt u halve vasten we haken 2 lossen en maken een toer halve stokjes dus nogmaals een toer zonder meerderen of minderen moeilijk is het niet, een beginneling kan dit ook een jonge mama die wil leren haken kan dit ook als m'n man hoort dat er in de familie een babytje bijkomt zegt ie 'ja haal maar de brei- en haaknaalden boven'
hij weet dat ik altijd mooie dingen creëer en ik maak meestal een dekentje en een paar schoentjes en zo we zullen mettertijd nog wel een paar steken leren om dekentjes mee te maken eventueel, ik verander nogal gewillig van steek de corner to corner is heel mooi, die heb ik gehaakt in 2 kleuren ooit voor mijn kleinzoon, die is wel heel stevig, redelijk zwaar en ik ga eens kijken als ik ergens een licht, losse dekentje kan vinden tussen al mijn notities en een halve vaste dus je begint al te zien dat het effectief een schoentje wordt 2 losse voor de volgende toer
is halve stokjes, en dan gaan we 12 maal steken samenhaken omslaan, insteken, lus naar boven halen, omslaan, in de volgende steek insteken 1 steek bovenhalen en door alle lussen op de haaknaald dat zijn er dan 5 denk ik, ja, ik heb niet gekeken 1 bovenhalen, 2 bovenhalen, dat zijn er idderdaad 5 12 maal gaan we dit herhalen, ik heb er al 2 nu gaat ie dus echt wel een stukje kleiner worden en dan haken we nog 11 halve stokjes ik heb ergens een foutje gemaakt, ik heb er 2 teveel, maar ik ga ze gewoon bijhaken nu kan ik niet herbeginnen en tellen, het zal niet lukken
dus, u ziet het trekt naar mekaar toe 3 losse, 8 halve stokjes 8 x 2 steken samen zoals in de vorige toer en dat zijn er 8 en dan gewoon in feite halve stokjes