[Muziek] [Muziek] hoi ik ben kim van bij studio kim punt nl in dit filmpje ga ik je laten zien hoe je een nieuwe draad moet beginnen met breien een nummer aan beginnen met breien dat zal je altijd een keer tegen komen vooral als je wat grotere breiwerken maakt want je bol bol is nou eenmaal een keertje op ik ga je laten zien welke verschillende manieren er zijn om een nieuwe draad te beginnen die overgang tussen de oude draad en nieuwe draad die is eigenlijk altijd wel een beetje zichtbaar dus het zorgt ervoor dat je als je aan het breien bent en je draad is bijna op
dat je een beetje moet gaan plannen want als je bijvoorbeeld een trui aan het breien bent en je hebt de overgang tussen je oude en je nieuwe draad bijvoorbeeld midden op je borst of op je buik en dan is dat dan is dat niet zo mooi dat is vaak zichtbaar dus ik plan hetzelfde bijvoorbeeld zodat de overgang aan de zijnaad zit bijvoorbeeld onder de oksel of op een andere plek waar het niet zoveel uitmaakt maar niet op een plek waar het heel zichtbaar is dus haal daar altijd rekening mee en soms haal ik zelfs mijn brein werkt met een stukje uit of brein terug om op het punt te komen waar ik
mooi de wissel kan maken als ik het niet goed gepland eh oké ik ga je een aantal verschillende manieren laten zien om even nieuwe draad toe te voegen als eerste ga ik een voorbeeld geven van een nieuwe draad toevoegen aan de zijkant van je breiwerk dit draad is om dan kan ik niet meer en helemaal mee breien dus ik heb een nieuwe nodig ik doe het even in een ander kleurtje gewoon omdat het dan wat duidelijker is en wat je dan gaat doen is je zorgt altijd dat er een uiteinde is wat je later weg kan werken en je gaat beginnen met insteken de nieuwe draad die pak je vast op het
punt waar je wil dat hij dat die om de naald gaat dus denken en uiteinden heb van ongeveer 15 centimeter dat vind ik altijd het makkelijkst hoe weg te werken foutje draden eigenlijk dubbel waarbij het uiteinde aan de onderkant zit en en op die manier ga je breien die steek is heel bos omdat de niks dit draadje vasthoudt je zou dat kunnen tegengaan door die vast te houden zo een beetje breinaald maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet je begint nu dus gewoon met breien met die nieuwe draad en die oude plaatje gewoon hangen [Applaus] en op deze manier ben je met je nieuwe
draad begonnen het is eigenlijk heel simpel het enige wat je nu natuurlijk wel moet doen als je klaar bent met breien is die draden weg met je hebt hier natuurlijk twee losse draden hangen die mooi in de zijkant weggewerkt moeten worden ik zou in een echt voorbeeld even laten zien hoe dat doet men hier een baby dekentje aan het breien en ik heb hier aan de zijkant heb ik dus twee uiteinden want hier ben ik gewisseld en wat je dan gaat doen als je brein naar klaar is is deze draden wegwerken nou is dit de gerstekorrel steek het maakt het ietsje ingewikkelder om het
weg te werken maar ik kan in principe alsnog laten zien wat ik net deed was de draden een beetje strak trekken en waar ik dan op letten is dat het lusje de jullie heel groot is dat ik die even groot maken als het lusje ernaast zodat je niet kan zien dat hier een nieuwe draad is begonnen en datzelfde doe ik ook met die andere en dan moet je wel zorgen dat je die eerste goed vasthoudt en dan dus trek je die weer los en als je dit zo vasthoudt dan zie je er eigenlijk al niks meer van oké nou de draden wegwerken wat je altijd doet wat je doet is de draad wegwerken in een schuim of in haar recht
pad in je dekentje officieel of wat je dan ook maar aan het maken bent en zorgen ervoor dat je hem mooi de steken volgt zoals ik al zei met de gerstekorrel is dat wat lastiger dus ik ga dat later in een ander filmpje uitgebreid uitleggen maar omdat je doet is je volgt de steden van je breiwerk in je leeft in de draad naar binnen als je wil weten hoe je dit ook tricotsteek en de bloed moet dat komt best vaak voor natuurlijk dan zal ik een link hierboven in het filmpje zetten waar je dat kan zien hoe dat precies doet op deze manier werk je dus je draad weg die je werk en dan zie je niks meer van
die overgang van de nieuwe draad en tussen nieuw draad beginnen aan de zijkant van je werk is een hele goede technieken bij dekentjes of sjaals of een heleboel andere wij werken met een zijkant soms begin je nieuwe draad in het midden van je werk omdat er geen zijkant is bijvoorbeeld bij rondbreien of gewoon omdat het dan mooier uitkomt zoals ik net vertelde over die trui als je die in het rond draait en je wil in de oksel bijvoorbeeld een nieuwe draad beginnen dus dat ga ik natuurlijk ook laten zien ik heb hier een stukje bruin weg mijn draad is zogenaamd op misschien
nog net genoeg nou denk het niet hij is op ik hou ik zorg altijd dat ik een lang stuk over hou van ongeveer 15 centimeter eigenlijk is dit heel makkelijk want je pakje nieuwe draad ik gebruik weer een ander kleurtje je steekt ik in de volgende steek je foutje draad weer om de breij nou net zoals ik net liet zien dus het uiteinde aan de onderkant de draad die naar de bol wol gaat aan de bovenkant en je begint te breien gewoon beginnen te breien met een nieuwe kleur en dan zal ik je straks laten zien wat het resultaat is eventjes deze maand af breien en hier heb je dus
de overgang van de ene draad naar de anderen en je ziet nu al dat hier een gat komt het gat dat gaan we later wegwerken zo even laten zien hoe dat er uit ziet als je de volgende naald gebreid hebt en ook even laten zien waar je de hoek moet letten bij een nieuwe naam bij de volgende naald want die steken aan de zijkant van het gat zitten dus waar je bent ook gegaan van je oude mijn nieuwe draad ik zit de hele los eigenlijk is dat al bij de steek daarvoor een beetje zo maar kijk deze is natuurlijk helemaal ook zo wat je doet tijdens het breien is een beetje naar beneden trekken en die
volgende van de oude draad die is net zo los sommige bij ze vinden het prettig om de draadjes aan elkaar vast te knopen dat doe je door een tijdelijk dan een echte knokkers moeite aan te raden inrijhek wat je dan doet is gewoon een heel simpel knopje hier draden leggen zodat je niet dat problemen hebt dat het helemaal los zit maar ik ga je nu laten zien hoe je nu dat gat noem ik het hier echt een mooi glad gemaakt nu hoe je dat keurig kan wegwerken zonder dat je er wat van ziet eerste geef die draden en meter strak trekken kijk en als je dat doet dan zie je dat
het gat verdwenen is ik heb dit lapje op iets te dikke brein aan gebreid zodat het misschien ik dacht dat er dan iets makkelijker te zien zou zijn daarom ziet het lab je er een beetje gek uit een beetje zaterdag wat je moet doen om dit gat nu weg te werken dus even goed te kijken naar dat gat zal even inzoomen want wat je nu ziet is je ziet die twee draden die massa draden hier hangen en die losse draden die komen uit een lusje uit dit busje deze komt uit tip douchen en die twee nestjes deze deze die moet je met elkaar verbinden want er mist eigenlijk een dwarsbalk je dus een
goed kijkt naar de steek er naast dan mis je dit dwarsbalk je en die moet je nu gaan maken en dat doe je met je stompe naald pakt het uiteinde je kijkt goed naar het lusje waar die draad uit komt en je gaat in de tegenovergestelde richting naar boven brengt je nu ziet gebeuren is dat het gat zich helemaal sluit dus je hebt dat dwarsbalk je deze die heb je nu gemaakt met je naald en nu zie je aan de voorkant geen grapje op de overgang tussen de twee kleuren het is gewoon onzichtbaar en nu kan je dat draad dus helemaal weg werken langs deze kant en ja dan zie je er dus in
principe niet zo heel veel van het is altijd wel een klein beetje dik dus wat ik al eerder vertelde plan dit goed ik had bijvoorbeeld met een park shoppen wat ik aan het breien ben heb ik hier een draad waar doen zo'n knoopje in zit altijd heel frustrerend als je dat tegenkomt hem dan heb je weer een extra draad om weg te werken of twee dus en wat ik dan doe is ik trek dit altijd een beetje uit ik heb niets tekort misschien gehouden en dan krijg ik dus een gat in mijn werk in mijn job natuurlijk heel fijn garen hebben de zon dus het gaf is niet zo groot maar hier
zitten gehad en dit gat ga ik dus weg werken op dezelfde manier die ik liet zien ik knip dat knopje er uit en dan ga ik die draden wegwerken kan ik wel even doen ja dan heb ik maar even een echt voorbeeld dus ik doe mijn draad je ook mijn naald ik kijk goed naar het lusje naar het lusje waar die andere draad uit komt dan ga ik doorheen wil ik neem meteen het blokje de boven mee omdat ik die deze steek die laatste steek die ik gemaakt heb met dit draadje die ga ik volgen met mijn naald ik ga omhoog op trek de mee tami en nu ga je naar beneden omdat dit een kort draadjes en een te
dikke naald gaat het niet helemaal zoals het hoort maar het gaat om de politieke en nu is het gat eigenlijk al dicht maar wat ik ook nog gaat doen we dat andere draadje dat heb ik net niet laten zien maar dan laat ik het nu even zien andere draaien ga ik in de tegenovergestelde richting ga ik precies hetzelfde doen dus nu volg ik dat blauwe draad je die ik net met de met dat andere loslaat je hebt gemaakt in soest rocket versie je zorgt al dat je stekenverhouding netjes maakte als je dit doet ik volg nu dit dwarsbalk je deze blauwe hij omhoog erg lastig omdat deze naald te dik is
maar gaat lukken schakel hoog en kijk weer naar beneden en door hetzelfde ga ik je weer en dit weg wever doe ik dan natuurlijk een steek of 5 aan beide kanten en dan heb je hier de zo'n ribbel waar de draaide zijn weggewerkt en aan de voorkant van de zoek zie je dus geen gat die is helemaal weg dus dat is hoe je het doet als je een nieuwe draad gaat toevoegen in het midden van je breiwerk en nog een andere manier om een nieuwe draad toe te voegen is om een draad een stukje dubbel te breien stel dat dit draait nu op is dan ga ik mijn nieuwe poll pakken ik pak even een nu meer een andere kleur
zodat de duidelijk te zien is maar normaal gesproken doe je dit natuurlijk alleen als je een zelfde kleur gebruikt en je gaat de draden nu op elkaar leggen je draad komt dus uit je eerste steek die je wilt gaan draaien en je legt in nieuwe draad er eigenlijk andersom bovenop zorg dat er altijd een uiteinde is die je later weg kan werken en nu kun je beginnen met breien je pakt die draden verzamel vast is altijd een beetje ingewikkeld oh ik moet natuurlijk opletten dat ik het wel laat zien op de engelse manier want zo zullen de meesten van jullie breien dit losse draad je die hou ik
hier achter mijn brein had vast zodat in niet zo dat er een beetje spanning op staat en nu kan je gaan breien en waar je op moet letten als je met zo'n dubbele draad breidt is dat je de draad spanning ietsje hoger gaat maken dus je gaat strakker breien oftewel harder aan die draad trekken want omdat je nu een ticker breigaren hebt het is namelijk dubbel krijg je een grotere stekenverhouding als je als je het op dezelfde manier gaat breien als de rest van je breien sorry en je gaat nu ongeveer zes steken op deze manier samen breien en dan krijg je dus zes van die dubbele
steekjes dat is nu heel goed te zien vanwege de twee verschillende kleuren maar als je met hetzelfde garen aan het breien bent moet je even goed opletten op de terug aan de rij teruggaande naald deze die wel als een steek behandeld dat ga ik zo nog even laten zien dus we hebben nu zes steken dubbel gebreid nu ga ik met de nieuwe draad ga ik verder en ik laat die oude draad gewoon vallen zorg ervoor dat je draadspanning nu weer normaal is en dan ga ik even een stukje breien en kom ik zo bij je terug op de teruggaande naald aan de verkeerde kant van het werk oké ik ben nu aangekomen bij de
verkeerde kant bij de dubbele steken en je kan het herkennen aan het losse draad je die uit die laatste dubbele steek hangt of die eerste die je tegenkomt en die ga je nu samen breien of terwijl je steekt je brein hand in in de tablets omslaan en draaien alsof het een steek is en dit doe je met alle dubbele steken oh moet ik niet van mijn naald lag vallen dan zal ik je even laten zien wat het resultaat is en wat je nu ziet aan de goede kant is dubbele steekjes het is met de verschillende kleuren natuurlijk goed te zien maar als je dit netjes doet met dezelfde kleur dan is het redelijk
onzichtbaar je ziet het natuurlijk wel omdat je met het samen breien soms die achterste draad de nieuwe draad iets aan de voorkant krijgt dit steekjes heel mooi gegaan dan zie je dat je alleen de rode draad ziet maar dat is dus een beetje slordig er vind ik dan het aan de achterkant weg naar je want dan zie je de nieuwe draad altijd aan de achterkant en nu komt die soms aan de voorkant een beetje daar doorheen maar dit kan een hele goede oplossing zijn als het als het niet heel erg uitmaakt als je dit ziet en dat is heel makkelijk natuurlijk want als je brein garen hebt dat niet zo heel
glad is dus bijvoorbeeld van echte won een beetje pluizig dankzij in het nu gewoon af kunnen knippen ik doe meestal niet helemaal kort maar een heel klein stukje overlaat een halve centimeter bijvoorbeeld en dan daar zit het vast in dit geval is dit heel glad breigaren van marino bol met katoen en daarvoor zou dit niet stevig genoeg zijn dus ik zou dit draadje en dit andere draait je als nog even een stukje weg werken in het brein er klein stukje en niet zo lang als dat ik normaal zou doen want door die dubbele steek hebben ze al wat meer houvast want deze manier kan je dus heel
makkelijk en inderdaad toevoegen een andere manier om twee draden met elkaar te verbinden is nou een beetje een vieze gaan methode misschien maar wel een hele handige methode en hij wel onzichtbaar helaas werkt het alleen maar bijbel wat geld waar is dus 100 procent wol niet super was gewoon echt krimml mol zullen maar zeggen en als je deze vol in de wasmachine zou stoppen dan zou je echt een hulplijn wij werkten over houden dus dat soort mol als je daarmee aan de breien bent dan is dit de beste manier de manier heet spit splicing en ik weet niet of daar een nederlands woord voor is
als jij het weet laat het me dan weten in de reacties wat ik zou het graag willen weten ben zeer benieuwd maar spit splicing en hoe je dat doet als eerste ga je je ene uiteinde van je draad los halen je draait het een beetje open en dan ga je kijken hoeveel het hoeveel draadjes jouw breigaren bestaat nou dit breigaren bestaat uit drie draadjes dat is nou meneer jammer dat kan ik niet door 2 delen maar wat ik ga doen in dit geval is ik ga een van die draadjes ga ik eraf trekken doe dit niet met een schaar maar trek het eraf zodat je een mooi pluizig uiteinden krijgt de rest weer even een
beetje goed trekken met je andere uiteinde ik gebruik nu natuurlijk even een andere kleur zodat de duidelijke is doe je hetzelfde alleen in dit geval ga ik er 2 af trekken zodat ik uiteindelijk deze met elkaar verbind en weer drie draadjes heb en dezelfde dikte krijgen als de echte draad dit is hetzelfde wol hoe twee tegelijk kunnen we niet dit is dezelfde rol dus de dikte is ook precies gelijk en zo oké dus wat je nu hebt is een dun dunner stukje de er uiteinde hier heb je de deur uit einde leg je op elkaar en het heet spit splicing volgens mij of omdat je dit
behoort te doen met jawel spul ik zal dat niet nu voordoen waarom iets met elkaar te veel te heb je nodig warmte wrijving en vocht en de warmte en de dreiging die gaan je creëren door dit heel hard heen en weer te blijven tussen je handen en om het beste resultaat te krijgen kun je even niet uiteinden even je mond stoppen en het werkt echt beter dan een glas water heb ik getest ik ga je dit zo aan elkaar vind ik zal dat nu even zonder spuug doen want het lukt eigenlijk ook al wel zonder en je gaat dus gewoon heel hard krijgen en je handen zo heel warm worden en wat je nu
ziet het is niet helemaal mooi gevuld omdat het vochten ontbrak maar je doet dat is op het middenpunt zodat het vast zit en dan ga je die uiteinden ga ook nog even netjes aan elkaar maken dat is een en dit stukje geheim nog even netjes maken de zou dit is als je dezelfde kleur gebruikt is dit echt een onzichtbare manier van draden samen voegen aan elkaar dit is absoluut de beste manier maar dit werk is helaas alleen bij rol die je kan filter wat ik ook altijd nog doen want je ziet dat is vrij recht hoe die draait is op elkaar liggen en wat ik altijd nog doe is een van die
uiteinden oprollen en even een goede draaien hier in maken kijk zoals je het nu goed kan zien omdat de twee kleuren zijn draait het om elkaar heen het zal heus niet echt nodig zijn maar dat is nu eenmaal hoe ik het altijd doe voor mijn gevoel is het dan nog steviger als je hiermee bereiden gaat het echt niet meer los zo als dit dezelfde kleur zou zijn zou je echt niet zien dat je hier iets iets hebt gedaan dus dit is de ideale manier bij echte rol om twee uiteinden met elkaar te verbinden zo kun je dus heel makkelijk en onzichtbaar een nieuwe bom beginnen zonder dat je uiteinden hoeft weg te
werken ideaal oké nou dan heb ik nog een laatste manier zelf vind ik die niet ideaal omdat het de overgang tussen de twee draden ietsje te dik is meer mijn smaak zodat met dezelfde draad laten zien clip die eruit voor deze methode ga je een naald gebruiken in de noemt dit russisch aanrichten en wat je doet is je gaat de draad in zichzelf steken dus je farida dubbel je begint gewoon met ja breiwol in zichzelf te naaien en dan ga je een beetje zigzagt er doorheen als je wat dikkere draad hebt dan kan je echt in het midden naaien in dit geval op dat niet helemaal met het geven
en dat trek je er doorheen zo dan heb je dus dit datzelfde g doen met het andere uiteinde maar dan natuurlijk snapte maal door dit dossier als je haalt hem door de lus heen en dan ga je deze nu op zichzelf in elkaar naaien het grote voordeel van deze manier is ook dat je weer geen uiteinden hebt weg te werken [Applaus] een nadeel is dus dat ik wel de overgang featured ik vind als je het op een plek kan doen wij waar je dat toch niet ziet dan is dit een ideale nu dit kan met alle soorten room oké dus wat je nu gaat doen is zorgen dat je die lusjes strak trekt deze maar ook de bal
stuk strakker zo het is natuurlijk ook heel stevige dit krijg je echt niet meer uit elkaar en wat ik dan altijd doe is ik doe een stukje erin schuiven en knip ik het een beetje schuin af je zou het ook los kunnen trekken en dan schuif je hem nu weer in een als je uiteinden weg en dat doe ik met deze hetzelfde dit is russisch aan hechten een hele grappige manier ik vind zelf de het knooppunt van die en die lusjes hier dat vind ik een beetje dik je voelt echt een bijna een soort knopje dus ik gebruik dit niet zo vaak maar handig om te weten hoe het moet oké dat zover mijn filmpje over nieuwe
draad beginnen er zijn dus heel veel opties belangrijk is om te weten dat je het altijd gaat zien en dat je het dus goed moet plannen waar je dit doet in je breiwerk zorg dat je het netjes weggewerkt en nou zo kan je heel makkelijk je daden wegwerken het is voor de meeste bruijsters niet hun lievelings klusje voor mij ook niet maar hoort er nou eenmaal bij we moeten er toch aan geloven in de meeste gevallen ik hoop dat je iets geleerd hebt van dit filmpje als dat zo is geef me dan een duimpje omhoog en als je meer breed filmpjes wilt zien abonneer je dan op mijn kanaal
heel veel breiplezier [Muziek]