hallo allemaal en welkom bij doe-het-zelf ideeën vandaag ga ik weer eventjes een soort basiscursus video maken en dit is een om sokken en met smaken ik heb hier vijf melden dat ziet er behoorlijk ingewikkeld uit en ik ben eigenlijk begonnen met sokken breien nadat mijn oma vorig jaar overleden is zij deed dit altijd en ja ik vond het toch zonde als niemand in de familie dat meer kon dus ik ben begonnen met leren hoe je sokken bereid en dat wordt dan gedaan op deze manier met al die enge naalden tenminste vond ik vroeger als mijn oma deed stak aan alle kanten uit
het ziet er dus extreem ingewikkeld uit want je vier naalden in je breiwerk zitten en dan nog een vijfde in je hand nog steeds hier en daarmee ga je eigenlijk een rond en rond en rond space wel wennen in het begin ik heb hem zes steken zo elke naald en zo is ie dan zeg maar even open dat is mijn ronde van 24 stick totaal wat hij ons stukje gebreid zich maas test en dit is dus de techniek die gebruikt voor kleine rondes dus sokken met zijn dergelijke je kan ook met dit dingetje hier zo iets grond breien maar dat is niet zo handig als je iets kleins van maken dit geeft namelijk een veel te grote
cirkel en weet je als je een sok wil maken we uiteindelijk je hele bovenbeen doorheen kan dan zakt u die sok natuurlijk af tussen dit is heel handig en prettig als wat grote werk hebt me als je iets kleins van maken bijvoorbeeld de sokken dan is veel handiger als je op deze manier met vier naalden en en 15 je hand zo rond kunt breien en op deze manier wordt ook bijvoorbeeld het bovenste stukje van een muts wel eens gebruikt ik heb dat zelf nooit gedaan of gezien maar in haar weet je op internet gaat zoeken hoe dit moet dan krijg je daar ook leest aad over ik ga precies laat
zien hoe je hiermee om moet gaan hoe je dit allemaal doet ik heb hier de draad waar je gaat werken en deze steek je hier zo daar ga ik mee verder de vijfde naaldhout in mijn hand ik steek ze in bij een rechte steek gewoon aan in sector doet dat ik lijn niet te strak en deze nieuwe naald krijgt zo alle steken en zo en dan deze waar ze eerst zaten die komt als het ware vrij deze schuif ik dan ze in en de naald hij eruit is gekomen die neem ik in mijn hand en ga ik verder naar deze volgende naald die schrijf ik een stukje terug en dan ga ik hier zo verder dus het is eigenlijk niet zo heel erg
moeilijk maar het ziet er vooral intimiderend uit omdat we dus aan alle kanten naalden uit die schok steken je naald valt er vanzelf uit als je alle steek gebreid hem soms valt hier thuis ook uit terwijl je niet alles glijd hebt dan manier steek weer op gaan halen dat is mijn vaak over kan vandaar dat er goed het is dus de bedoeling dat als alle steken netjes over zijn gebreid andere naald dat de oude er vanzelf uitvalt [Muziek] en zo dan ga ik deze zo'n stukje terug tikken en dan ga ik hier verder met blij [Muziek] doe gewoon de hele tijd hetzelfde rechte steken totdat ik aan het eind van
de naald komt die valt er dan zo uit en die naald wordt dan overgenomen in mijn andere hand en daarmee ga ik verder die wordt u dan zeg maar weer in de gebruikt [Muziek] het iss zijn klaar en dan ga je gewoon verder met de volgende geloof factor 4 5 gedaan heb nee je gaat gewoon zo rond totdat je ver genoeg ben gekomen en zo ziet het er dan uit als je een paar rondes gebreid krijgt dus een dit patroon als je eenvoudig alleen maar rechte steken blijf kunt natuurlijk ook patronen maakt dat is allemaal wat te ingewikkeld voor mij dat komt vanzelf wel op een laadpunt
maar voor nu ik het even bij rechte steken ook wel handig om te weten is hoe je begint daarvoor hou ik eventjes zo mijn naald eruit want heb ik nodig om na te laten zien zo dat leg je even opzij en ik pak een nieuw stukje ik heb hier nog wat bon liggen en daar ga ik mee beginnen ik heb hier dus mijn vijf naalden en toen ik deze kocht zat er nog een 6 anaal pijn ik denk dat die gewoon ter vervanging is ik weet niet of je met zes en al de ook zo rond kan bijna ik denk dat het in theorie kan ik ga het niet doen ik vind dit echt wel genoeg melden om te beginnen ga ik naar op een naald steken
opzetten zo dat zijn er weer even kijken of a7 volgens mij [Muziek] 7 tellen is op een is erg moeilijk geef een like en waarvan die een in een ander kleurtje na het aantal steken dat is natuurlijk afhankelijk van wat je wil bereiken hoe groot je zult maken en omdat dit een voorbeeldjes heb ik dus niet al teveel steken ik vind het echt prima [Muziek] nu komt het tweede naald erbij die leg ik een zo gekruist op de eerste naald dan pak ik mijn draad en ga ik als de draad mee werkt zo een stick opzetten en dan de volgende en dan komt de laatste dan ziet het er zo uit
dus hij gaat zo naadloos over van de ene op de andere naald schuif ze zo een klein beetje verder door dat het risico dat ze af vallen niet zo groot is ik heb nu 12 steken ik leg de derde naald zo weer kruislinks op te volgen [Muziek] en dan de laatste voor die naald dus nu zijn we bijna rond hebben de renale en dan komt een vierde zo dan heb ik er zes 24 steken rondom en zoals je kunt zien ziet het niet aan elkaar vast dus daar moet nog aan gebeuren dit is dus in principe we steken opzet maar je bent op dit punt nog niet klaar met het opzetten van de hele boel we moeten nog eventjes boor rond maken
dus ik leg hem alvast even in het vierkant [Muziek] en hij valt zo echt ontzettend makkelijk uit elkaar dus aan schieten steeds 10 l de alle kanten zo hebben ze eventjes echt goed er in leg me neer hij werkt niet perfect mee maar goed [Muziek] want dan ga hem dus we verbinden ik heb hier mijn vijfde nat de draad is hier zo die ligt achter het hele werk je en hier zo zitten eerste steken die ik heb opgezet ik ben hier bij de roodachtige ik schuif deze naald even zo een klein beetje op zijn niet te veel en die waar mijn dubbel blust heb ik naar beneden geschoven zodat we dicht bij punt zit
een stukje in en dan haal ik zo het water komt is oké dat was niet handig die zat in de weg en schuift kunnen af en dan is ie op mijn nieuwe naald en daarmee is het spul in principe rond dit is zo'n gepriegel nog moesten tweede en dan de derde en vierde alles ook gewoon om zegt verricht steken volgens mij in ram ik bijna mijn camera met de breinaald maar goed dat hebben we er voor over en nu nummer 6 is klaar zo hij is nu een rond de eerste doen is klaar en nu kan ik verdergaan blij op de manier waarop ik dat steeds heb laten zien dus ik schuif zo eventjes ze
naalden in een wat makkelijkere positie deze naald maar met die onrust die daar zitten te steken ze zich bij punt en dan ga ik weer 6 steken naar zegt breien zodat ze allemaal op de naald in mijn hand recht kan een zelf [Muziek] deze zijn klaar [Muziek] en dan ben ik bij de volgen dat is de laatste in deze eerste ronde die gebruikt wordt [Muziek] zo deze heb ik net lus gebreid zeg ik me even en dan is de eerste ronde helemaal klaar hij ziet ze nog heel erg vierkant uit dat geef ik toe maar dat komt vanzelf goed zodra je verder komt nu vooral zo vierkant omdat die naald het is niet
bepaald op rond zijn en daar blijft het toch aan vast zitten dus dit wordt vanzelf wat van vlonder als je gewoon zo doorgaat met blijven [Muziek] deze naald net los gebreid hier begint het patroontje al een beetje zichtbaar te worden ook al zijn we nog absoluut niet ver zo eventjes de naalden op zo'n manier neergezet dat ik ermee om kan gaan en dat is een beetje aftaster [Muziek] zodra de er weer zit en zo ga ik nog eventjes wat verder en laat ik jullie het resultaat laten zien maar de techniek gaat gewoon op deze manier steeds ver zo het patroon is een
beetje tevoorschijn gekomen [Muziek] ik heb steeds rond gebreid zes steken per naald en uiteindelijk wordt dat gewoon naadloos een geheel een ronde het ziet er behoorlijk intimiderend uit dat weet ik ik ga nooit vergeten hoe je een lied dat als klein kindje van was mijn oma op de bank sokken zat te breien maar als je eenmaal gewend ben aan hoe je de naalden moest houden dan is ontzettend leuk om op deze manier te breien ik heb een paar sokken gemaakt en dat gaat gewoon zo ontzettend snel ik vind het heel makkelijk als je een man dorp hoe het moet want zijn eigenlijk echt nog zes maar 2 naalden
die ander houden gewoon het werk je op hun plek en omdat je dus niet zoek hele lange naald heb gaat het veel sneller dan wanneer je een hele terrein of zowel gaan breien dus voorlopig heb ik zoiets van weet je het is allemaal goed ik ga geen tuin blij ik blij sokken sjaals zijn ook al een hoop gedoe en sokken gaan snel die gaat echt snel hoe dan ook ik hoop dat ik het was zo duidelijk genoeg hebt uitgelegd het heeft mij heel veel plezier gedaan deze video kunnen maken het heeft mij heel veel plezier gedaan om dit te kunnen leren en ik hoop dat jullie deze video leuk
hebben gevonden als zo is geef de video een duim omhoog laat een reactie achter en ik hoop dat je je abonneert op dit kanaal als de doet klikt erop dat klokje hun laatste abonneren putten oosten dat krijg je als het goed is een melding van youtube als we weer nieuwe video online zetten en mis geen video meer van ons ik zie je hopelijk de volgende keer weer tot dan en daag