De Groene Revolutie begon in de jaren veertig als een beweging voor landbouwvernieuwing in Mexico. De technologieën van de Groene Revolutie bereikten in de jaren vijftig en zestig een groot publiek over de hele wereld vanwege hun succes bij het produceren van meer landbouwproducten, waardoor de hoeveelheid geproduceerde calorieën in een hectare landbouw aanzienlijk toenam.

De groene revolutie en de voordelen ervanGeschiedenis en ontwikkeling van de Groene Revolutie

De geboorte van de Groene Revolutie begon met Norman Borlaug, een Amerikaanse wetenschapper. Borlaug begon in de jaren veertig met onderzoek in Mexico en ontwikkelde ziekteresistente tarwevariëteiten met een hoge opbrengst. Door de tarwevariëteiten van Borlaug te combineren met nieuwe gemechaniseerde landbouwtechnologieën, kon Mexico meer tarwe produceren dan de eigen burgers nodig hadden, en ze slaagden erin om in de jaren zestig tarwe-exporteurs te worden.
Het verspreidde zich wereldwijd in de jaren vijftig en zestig, dankzij de successen van de Groene Revolutie in Mexico. De technologieën van de Groene Revolutie werden zelfvoorzienend in Mexico en slaagden erin om in de jaren zestig exporteur te worden.
Om meer voedsel te produceren voor de groeiende bevolking over de hele wereld, hebben veel instellingen over de hele wereld, evenals de Rockefeller Foundation en Ford Foundation, toenemend onderzoek financieel ondersteund. Met behulp van dit fonds werd in 1963 een internationale onderzoeksinstelling opgericht, Mexico genaamd, het International Corn and Wheat Improvement Centre.
Landen over de hele wereld hebben ook geprofiteerd van het werk van de Groene Revolutie, uitgevoerd door Borlaug en het onderzoeksbureau, en India heeft maatregelen genomen om de massale hongersnood in de vroege jaren zestig te boven te komen vanwege de snel groeiende bevolking. De Borlaug en Ford Foundation hebben daar vervolgens onderzoek gedaan en een nieuwe IR8-rijstvariëteit ontwikkeld die meer granen per plant produceert als ze wordt geteeld met irrigatie en kunstmest, en India is een van ‘s werelds toonaangevende rijstproducenten geworden.

Voordelen van de Groene Revolutie

1. De uitstoot van broeikasgassen verminderen
Proceedings van de National Academy of Sciences in de Verenigde Staten heeft in 2013 onderzoek gedaan naar de effecten van de Groene Revolutie op de uitstoot van broeikasgassen. Bij gebrek aan verbeteringen in de groei van de gewassen gedurende deze periode, werden de emissieniveaus tot 7,4 Gt hoger dan in 2004 waargenomen. De hoog-efficiënte benadering van de landbouw heeft een dramatisch effect op het verloop van de koolstofcyclus.
2. meer voedselproductie
Dankzij de Groene Revolutie produceert het momenteel ongeveer 20% meer calorieën dan nodig is om te voorzien in de voeding van de huidige wereldbevolking, met steun voor de productie van gewassen en vee. Hoewel sommige schattingen suggereren dat we in 2050 misschien 70% meer kcal-beschikbaarheid nodig hebben dan momenteel beschikbaar is, maken de technieken die zich blijven ontwikkelen dankzij het werk van Borlaug het mogelijk om aan dit niveau van de vraag te voldoen zonder extra milieuproblemen te creëren.
3. Seizoensgebonden flexibiliteit De groene revolutie en de voordelen ervan
De Groene Revolutie voegt flexibiliteit toe aan gewassen omdat het zich richt op variëteiten die hoge opbrengsten kunnen produceren onder verschillende omgevingsomstandigheden. Hoewel fosfor en andere voedingsstoffen nodig zijn om te focussen op langetermijnproductie, zorgen nieuwe variëteiten die zijn geproduceerd uit de studie van Borlaug ervoor dat de opbrengsten consistent zijn, zelfs als ze het normale seizoensgewas kunnen vernietigen.
4. Verlaging van de voedselprijzen
Agrarische markten zijn gebaseerd op vraag en aanbod. Wanneer de productie consistenter is, wordt de levering geschikter. Hoogproductieve gewassen produceren meer gewassen voor de oogst, wat betekent dat er extra voedsel voor de consument is. Dit voordeel helpt om de prijzen voor iedereen te verlagen en tegelijkertijd extra winst te maken, omdat boeren meer kunnen produceren op minder land. Zelfs consumenten in ontwikkelingslanden hebben dankzij deze technologieën betere toegang tot voedsel. Sommige regio’s hebben hun oogst kunnen verdrievoudigen dankzij de technologieën en toegenomen toepassingen die door de Groene Revolutie zijn geïntroduceerd.
5. vermindert ontbossingsproblemen
Praktijken van de Groene Revolutie hebben problemen met ontbossing in delen van de wereld opgelost, omdat ze de voedingsstoffen van de bodem uitputten, en de impact van deze moderne technieken heeft de wereld geholpen haar te beschermen tegen de groeiende behoefte aan voedsel. Dit voordeel heeft ons in staat gesteld om het milieu te beschermen en tegelijkertijd te werken aan de behoeften van individuele huishoudens. Sinds 1961 is de menselijke bevolking verdubbeld en is de hoeveelheid geteelde gewassen verdrievoudigd.
6. Hij versnelde het natuurlijke evolutieproces
Door de technieken die door de Groene Revolutie zijn geïntroduceerd, hebben gewassen nu een hogere natuurlijke ziekteresistentie dan ooit tevoren. Het heeft kennis opgeleverd over hoe bepaalde soorten kunnen worden gekweekt door middel van genetische modificatie, waardoor gewassen in specifieke regio’s kunnen worden geteeld zonder dat er zware chemicaliën nodig zijn om ervoor te zorgen dat de oogst voorspelbaar is. Dankzij de moderne import-exportmarkt is er het hele jaar door meer toegang tot gezondere voeding, volop keuze en veel productvoorraden. Dit voordeel heeft het voor de gemiddelde persoon mogelijk gemaakt om de dagelijkse voedingsquota voor vitamines en mineralen te bereiken terwijl hij minder voedselproducten eet. Een vermindering van 20% in de calorie-inname heeft het voor mensen overal ter wereld gemakkelijker gemaakt om hun volledige potentieel te bereiken, aangezien dit direct wordt toegeschreven aan een betere gezondheid en een langere levensduur.
7. vermindert de behoefte aan braak
Braakliggend braak is een praktijk die ervoor zorgt dat de bodem meer vocht vasthoudt wanneer de lokale regenval het hele jaar door niet 50 cm kan bereiken. Traditionele landbouwmethoden vereisen mogelijk 1-2 seizoenen zonder landbouwactiviteit in gebieden met weinig regenval voordat een nieuwe oogst mogelijk wordt. Dankzij de voordelen van de Groene Revolutie kunnen jaarlijkse opbrengsten worden behaald zonder de velden braak te laten liggen. Meststoffen, chemicaliën, fosfor toevoegen en geavanceerde teeltmethoden zorgen ervoor dat de velden constant vruchtbaar worden. Dit betekent dat boeren niet in een constante rotatie hoeven te zijn en er wordt meer inkomen gegenereerd omdat de velden continu in productie kunnen blijven.
8. Bijna overal teeltproducten
Dankzij de processen die door de Groene Revolutie zijn veroorzaakt, kan er nu worden gekweekt op plaatsen waar het erg warm weer is. Planten groeien in de diepten van de zee, in de diepste canyons of bij de hoogste toppen en alpen waar het hele jaar door sneeuw kan zijn. Nemo’s Garden is een perfect voorbeeld van deze technologie. Dit project, gecreëerd door Ocean Reef Group, biedt 7 biosferen in verschillende vormen en maten.
9. Creëert hogere inkomensniveaus en meer banen in de ontwikkelingslanden
Landen die de versie van de Industriële Revolutie nog niet hebben meegemaakt, kunnen voor 70% of meer van hun economie afhankelijk zijn van landbouwdiensten. Wanneer de landbouwsector zo belangrijk is, maken het beleid en de procedures van de Groene Revolutie het mogelijk om meer banen te creëren. Boeren groeien meer, wat betekent dat ze meer oogstmachines en banen nodig hebben om op hun velden te werken. Dan zijn er meer retailers nodig om de producten op de algemene markt te verkopen. Dit proces levert meer inkomen op dat mensen in de economie kunnen gebruiken voor discretionaire uitgaven. We kunnen voor meer banen zorgen door meer voedsel te verbouwen, wat betekent dat er meer inkomstenbronnen in de economie zijn om volgend jaar nog meer voedsel te produceren.
De groene revolutie en de voordelen ervan10. verlaagt het armoedeniveau in landen waar het wordt toegepast
Bijna elk land heeft een of andere vorm van Groene Revolutie-technologie gebruikt om de economie op de een of andere manier te helpen. In sommige landen, zoals Thailand, is het aantal kritische productsectoren verdubbeld sinds de methoden eind jaren zestig werden geïntroduceerd. De toename van voedsel kan het niet alleen mogelijk maken om in te spelen op lokale hongerbehoeften, maar kan ook de waarde van de exportmarkt elk jaar verhogen om meer geld te geven aan de lokale economie. Sinds de implementatie van Groene Revolutie-technieken in Thailand is het armoedeniveau met meer dan 50% afgenomen.

Referenties:
https://www.thoughtco.com/green-revolution-overview-1434948
https://byjus.com/free-ias-prep/green-revolution/

Auteur: Meltem Yildirim