De meeste baby’s nemen graag een bad. Het plezier van erin baden is net als een ontspannend spa-plezier, ze genieten van de heerlijke geuren en bubbels. Vaak blijft baden een favoriete bezigheid voor hen, zelfs als ze opgroeien, want er is niets interessanter voor een jong kind dan spetteren, spelen met water en water in de badkuip gieten. Deze badliefde is echter misschien niet voor elk kind hetzelfde en ze vinden het misschien niet leuk om in bad te gaan als ze ouder worden.

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen het heerlijk vinden om in bad te gaan?Maar wat als uw kind naarmate het ouder wordt een hekel krijgt aan baden (of als ze het in de eerste plaats nooit leuk vonden)? Wat moeten we doen. Een bad nemen is geen willekeurige situatie en moet worden gedaan! Ondertussen kan de onwil van het kind thuis grote problemen veroorzaken, de bedtijdroutine verstoren en onnodige huilbuien veroorzaken. Het is overweldigend voor ouders om te worstelen met een peuter die halfnaakt is, een driftbui heeft, en een peuter die elke avond aan het baden is. Dit artikel bevat tips om van baden een positieve activiteit te maken waar een kind naar uitkijkt.

Waarom sommige kinderen de badkamer haten

Degenen die een peuter hebben, weten dat deze kleine mensen vol mysteries zijn, en dat is niet verwonderlijk. Veel ouders vragen zich bijvoorbeeld af waarom hun baby’s een hekel hebben aan broccoli, niet willen dutten of niet van de kleur oranje houden. De meeste voorkeuren, antipathieën, voorkeuren en antipathieën van een peuter ontwikkelen zich als gevolg van zijn unieke (en onontwikkelde) kijk op de wereld. De badtijd verschilt niet van deze ervaringen en perspectieven.
Er zijn echter drie veelvoorkomende redenen waarom kinderen niet in bad willen. Deze redenen zijn als volgt:
• Misschien hebben ze eerder een negatieve ervaring gehad in bad of bad. Dit kan zo simpel zijn als dat het water een beetje te warm of te koud is, een beetje shampoo in je ogen krijgen en het verbranden. En deze ervaringen kosten helaas niet veel tijd om een ​​slechte indruk te maken.
• Naarmate ze opgroeien en zelfstandiger worden, willen ze niet gestoord worden door belangrijke peuteractiviteiten zoals spinnen, dansen, schilderen, verstoppertje spelen met honden en bouwsteentorens. Voor hen betekent een pauze nemen om te baden zich losmaken van hun spelletjes en ze willen niet baden, ze weigeren gewelddadig.
• Het is heel normaal dat baby’s bang zijn voor het onbekende, en dit gevoel kan bij sommige kinderen op zeer hoge niveaus worden ervaren. Onderzoek naar en experimenteren met water kan spannend zijn. Maar voor de baby die niet helemaal begrijpt hoe water werkt, kan het eng zijn. Waarom het water bijvoorbeeld nat is, waar het vandaan komt, waar het uit de afvoer komt, kan eng zijn. En dit hele mysterie kan ook veranderen in een angst voor water, en misschien willen ze er niets aan doen.

Waarom moet de angst van het kind in de badkamer worden overwogen?

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen het heerlijk vinden om in bad te gaan?Het is niet ongebruikelijk dat de peuter spaghetti eet zonder keukengerei, de grond opzoekt naar wormen en zijn hele lichaam met een vinger schildert voor artistieke expressie. Dat moet worden toegegeven; Baden is essentieel en het is de plicht van de ouders om jonge kinderen hygiënisch te houden in hun nieuwe levensavontuur. Hoewel alleen fysieke behoeften belangrijker zijn, is het mentale comfort van het kind minstens zo belangrijk als zijn fysieke behoeften en het is de plicht van de ouders om hierin te voorzien. Sommige kinderen overwinnen spontaan willekeurige angsten in de loop van de tijd. Sommigen houden echter vast aan hun oude fobieën terwijl ze opgroeien en kunnen hun angst niet overwinnen zonder de begeleiding van een volwassene.

Tips om de angst voor water van uw kind te overwinnen

Hoewel de onwil van een tweejarige om een ​​bad te nemen in de eerste plaats kan worden genegeerd, zal het niet zo gemakkelijk zijn om te overtuigen als ze vijf of zes zijn. Het is belangrijk om het kind voorzichtig en consequent te laten zien dat baden niet belangrijk is. Hier zijn enkele tips om de angst voor water te overwinnen en het kind van de badkamer te laten houden:

Doe het rustig aan

Een te volle badkuip kan het kind bang maken. De hoeveelheid water in het voorbereide bad is te groot voor een jong kind en kan een afschrikkende werking hebben op de stap die ze nemen om erin te komen. In plaats van het bad te vullen voor het baden, moet het kind een lege badkuip kunnen betreden. Ze moeten worden gevraagd om te helpen bij het openen van het water en mogen het water uitzetten als ze klaar zijn. In het begin hebben ze misschien maar heel weinig water nodig, maar dat zou geen probleem moeten zijn. Omdat ze het bad waarschijnlijk elke keer een beetje meer laten vullen.

De badkamer leuk maken

Het werkt meestal voor kinderen die om welke reden dan ook een hekel hebben aan de badkamer, of het nu gaat om angst of vroegere onverschilligheid bij het kind. Hij aarzelt om een ​​nieuw speeltje, een fles ballonnen in te doen of een activiteit te doen (zoals tekenen met kleurpotloden in de badkuip) terwijl hij het leuk maakt om in bad te gaan. Ze moeten worden verteld dat dit nieuwe product alleen voor de badkamer is, dus ze moeten in bad gaan als ze met ze willen spelen.

Een andere omgeving creëren

Als het kind niet wordt overgehaald om een ​​bad te nemen door een nieuw speeltje of product in de badkuip te leggen, kan een grotere stap nodig zijn. De hele badkameromgeving kan bijvoorbeeld worden veranderd om een ​​positievere relatie te creëren bij het betreden van de badkuip. Kinderen die niet bang zijn in het donker, vinden het misschien leuk om het licht uit te doen en een gloeiende badbom in de badkuip te gooien. U kunt rustgevende spa-muziek afspelen op Bluetooth-luidsprekers, een geurkaars aansteken of ze zelfs een kleine snack geven op een draagbaar dienblad. Het kind mag een badpak dragen, een boek lezen of een korte video bekijken tijdens het baden.
Hoe zorg je ervoor dat je kinderen het heerlijk vinden om in bad te gaan?Deze aanpak heeft het potentieel om snel uit de hand te lopen! Zorg ervoor dat u grenzen stelt. Deze aanpak moet meerdere keren worden gedaan totdat het kind aan het bad went en vervolgens geleidelijk wordt opgetild. Het doel is om het kind te helpen begrijpen dat badkamers niet zo slecht zijn, om eraan te wennen.

Het bad legen

De meeste kinderen kunnen pas douchen als ze minstens acht jaar oud zijn. Ze willen echter vanaf het begin van het lopen iets onafhankelijks doen. Ze kunnen het bad geleidelijk zelf laten doen, afhankelijk van de vaardigheden die ze hebben ontwikkeld. Op voorwaarde natuurlijk dat de ouders hun veiligheid nauwlettend in de gaten houden en waarborgen. Met de opwinding van het douchen, vinden ze het misschien heerlijk om in bad te gaan en het als een opwindende activiteit te zien.

Een beloningssysteem creëren

Mensen zijn van nature meer bereid om dingen te doen die uiteindelijk een stimulans zijn. Deze situatie wordt nog sterker wanneer ze na een lange periode van inspanning de gewenste beloning ontvangen. Om bijvoorbeeld speelgoed te kopen waar het kind erg naar verlangt, kan een beloningssysteem worden opgezet waarbij het geld dat elke keer dat het kind probleemloos de badkamer binnenkomt, het geld dat in de spaarpot wordt gegooid hem / haar krijgt. Het zal gemakkelijker zijn om het kind in beweging en gemotiveerd te houden als het een visuele weergave van hun inspanningen creëert en gaandeweg lof ziet worden.

Referenties:
https://raisingchildren.net.au/newborns/behaviour/common-concerns/fear-of-the-bath
https://www.everymum.ie/kids/toddlers-1-3-yrs/how-to-solve-bath-time-fears-our-mums-give-hun-advice/

Auteur: Ozlem Guvenc Agaoglu