Heeft u ooit bloedingen gehad tijdens of na geslachtsgemeenschap? Deze aandoening komt eigenlijk veel vaker voor dan u misschien denkt, en er kunnen verschillende onderliggende oorzaken zijn. Met informatie over dit onderwerp bent u verzekerd van toekomstige gezondheidsproblemen. In dit artikel vindt u informatie over bloeding tijdens en na geslachtsgemeenschap, de oorzaken ervan en hoe u kunt ingrijpen.

Oorzaken van bloeding na geslachtsgemeenschap

Naast enkele factoren kan bloeding na geslachtsgemeenschap een bijwerking van de menopauze zijn of een teken van een ernstige aandoening. Vaginale bloeding na geslachtsgemeenschap wordt ook wel postcoïtale bloeding genoemd en kan om een ​​aantal redenen worden veroorzaakt. Deze redenen zijn als volgt:
• Cervicale ontsteking (cervicitis): Cervicitis kan aanhouden en zonder symptomen. Het kan ook worden veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening zoals gonorroe of chlamydia die moet worden behandeld.
• Vaginale droogheid: hormonen in het lichaam veranderen tijdens de menopauze. De oestrogeenspiegels nemen af ​​en kunnen vaginale droogheid veroorzaken door een afname van vaginaal vocht te veroorzaken. Daarom kan wrijving tijdens seks de weefsels rond de vagina irriteren en pijn veroorzaken. Dit kan worden verzacht door wat wateroplosbaar glijmiddel te gebruiken.
• Cervicale poliep: Poliepen zijn kleine gezwellen, meestal 1 tot 2 centimeter groot, die op de baarmoederhals verschijnen waar deze de vagina ontmoet. De meeste poliepen zijn niet kankerachtig en kunnen tijdens een afspraak door uw OB-GYN worden verwijderd.
• Normale baarmoederbloeding: dit kan gebeuren net voor of net na uw verwachte menstruatie. Lichte bloeding aan het begin of einde van de menstruatie, na seks, is normaal. Dit kan verschijnen als lichte vlekken.
Kanker: kanker kan de vagina, baarmoederhals en baarmoeder aantasten. Raadpleeg uw zorgverlener voor Pap-uitstrijkjes en bekkenonderzoeken die kunnen helpen bij het opsporen van vroege tekenen van kanker.
Hoewel sommige oorzaken van bloeding tijdens of na geslachtsgemeenschap geen ernstige bedreiging vormen, kan vaginale bloeding na seks soms een teken zijn van een ernstiger probleem.

Oorzaken van bloeding tijdens geslachtsgemeenschap

Vaginale bloeding tijdens en na seks: oorzaken en risicofactorenVaginale bloeding tijdens geslachtsgemeenschap kan worden veroorzaakt door vele redenen die bloeding kunnen veroorzaken na geslachtsgemeenschap. Deze omvatten infectie, vaginaal trauma als gevolg van droogheid, cervicale poliepen, menopauze en kanker. Er zijn echter andere aandoeningen die bloedingen kunnen veroorzaken, vooral tijdens geslachtsgemeenschap. Deze situaties zijn als volgt:
• Endometriose: deze medische aandoening zorgt ervoor dat endometriumachtig weefsel groeit waar het niet hoort te zijn (buiten de baarmoeder). Om deze reden melden veel mensen met endometriose onregelmatige cycli en bloeding of spotting tussen periodes. Dit kan bloedingen tijdens en na de seks veroorzaken.
• Anticonceptie: wanneer anticonceptie wordt gestart of gewijzigd, kan tussen de menstruaties bloedingen optreden. Er treedt echter hevig bloedverlies op tijdens geslachtsgemeenschap; dit moet worden besproken met een zorgverlener.
• Zwangerschap: ongeveer 15 tot 25 procent van de zwangere mensen krijgt bloeding in het eerste trimester. Het kan 10 tot 14 dagen na de bevruchting optreden wanneer de bevruchte eicel in het slijmvlies van de baarmoeder implanteert en staat bekend als implantatiebloeding. Het is mogelijk dat u tijdens of na geslachtsgemeenschap last krijgt van spotting of lichte bloeding tijdens de zwangerschap. In het begin van de zwangerschap ontwikkelen zich meer bloedvaten in de baarmoederhals; Ze worden gemakkelijker beschadigd door wrijving en kunnen tijdens de seks bloedingen veroorzaken.
• Postpartum: het kan zes tot acht weken duren voordat de baarmoeder en vagina volledig genezen zijn na de geboorte. Tijdens deze periode kan postpartumbloeding (lochia) vertragen en zelfs enkele dagen stoppen. Het kan onverwacht opnieuw opstarten, zelfs na een korte stop.

Mogelijke oorzaken van bloeding na anale geslachtsgemeenschap

Vaginale bloeding tijdens en na geslachtsgemeenschap: oorzaken en risicofactorenHet weefsel langs de endeldarm is erg delicaat en scheurt gemakkelijk. Bloeden na anale geslachtsgemeenschap kan worden veroorzaakt door het inbrengen van vingers, penissen of seksspeeltjes. Het kan ook worden veroorzaakt door wrijving, hard of ruw contact of gekartelde randen van voorwerpen die van de anus naar het rectum kunnen worden ingebracht. Als er bloeding is na anale geslachtsgemeenschap, moet mogelijk meer in water oplosbaar glijmiddel worden toegevoegd of gebruikt om dergelijk letsel te voorkomen. Seksueel bloeden kan extra gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit is nog belangrijker als de persoon en zijn partner elke keer dat ze seks hebben tijdens of na seks bloeden. In een dergelijke situatie moeten ze mogelijk een zorgverlener raadplegen of enkele wijzigingen aanbrengen in de manier waarop ze seks hebben.
Hoe lang duurt de implantatiebloeding na geslachtsgemeenschap?
Het is moeilijk om precies te bepalen hoe lang het duurt voordat implantatiebloeding optreedt nadat u zwanger bent geworden. Tijdens een normale menstruatiecyclus is de beste tijd om zwanger te worden gewoonlijk 5-6 dagen vruchtbaar. Een menselijk ei (eicel) leeft tot 24 uur. Sperma kan echter tot vijf dagen overleven in vrouwelijke voortplantingsorganen. Dit betekent dat u tot vijf dagen voor de eisprong seks kunt hebben die tot zwangerschap leidt.
Als een ei eenmaal is bevrucht, doorloopt het vele stadia van celdeling voordat het klaar is om het implantatieproces te starten. Ten eerste komt de bevruchte eicel de baarmoederholte binnen ongeveer vier dagen na de eisprong, het endometrium wordt zes tot acht dagen na de eisprong ontvankelijk voor implantatie en blijft ongeveer vier dagen in de baarmoeder. Hoewel de implantatie zes tot tien dagen na de eisprong plaatsvindt, duurt het vier tot vijf dagen. Het kan lichte bloedingen of spotting veroorzaken die meestal ongeveer 10 tot 14 dagen na de conceptie optreedt, maar er mag een dag of twee na geslachtsgemeenschap geen implantatiebloeding zijn. Wanneer een dergelijke bloeding optreedt, is implantatiebloeding het resultaat van de seks die ongeveer 10 tot 14 dagen geleden plaatsvond.

Is bloeden na geslachtsgemeenschap tijdens de zwangerschap een reden tot ongerustheid?

Vaginale bloeding tijdens en na geslachtsgemeenschap: oorzaken en risicofactorenLichte bloeding is niet ongewoon tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap. 10 tot 14 dagen na de conceptie kan de oorzaak van deze spotting de implantatie zijn van een ei in het bloedrijke baarmoederslijmvlies. In dit geval hoeft men zich geen zorgen te maken over een lichte bloeding na geslachtsgemeenschap. De meeste miskramen komen voor in het eerste trimester. Als u zwanger bent en last heeft van bloedingen of krampen, moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Na 12 weken is een miskraam minder waarschijnlijk, en milde bloeding na de geslachtsgemeenschap (spotting) komt vrij vaak voor in het tweede trimester. Dit komt door de verhoogde hoeveelheid bloed in de baarmoederhals en baarmoeder die deze gebieden voedt. Om deze reden kunnen kleine bloedvaten tijdens geslachtsgemeenschap gemakkelijker worden beschadigd. Tijdens de zwangerschap kan een lichte bloeding na krampvrije seks worden veroorzaakt door iets dat in contact komt met uw baarmoederhals. Om dit te verlichten, moeten verschillende geslachtsposities worden geprobeerd, die misschien comfortabeler zijn.

Hevig bloeden elke keer na seks

Bloeden na de geslachtsgemeenschap kan vrij vaak voorkomen. Zorgverleners zijn over het algemeen meer bezorgd wanneer een zwangere persoon bloedt na seks of na de menopauze en na het vrijen. Ernstig bloeden na seks is echter alleen normaal als het verband houdt met uw menstruatie. Er moet op worden gelet hoe vaak het verband of de tampon moet worden vervangen en of er bloedstolsels zijn. Als u ernstige bloedingen ervaart na niet-menstruele seks, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. Dit geldt met name als het verband of de tampon elk uur moet worden vervangen en er stolsels zijn die groter zijn dan een kwart. Daarom moet dringend medische hulp worden ingeroepen.

Referenties:
https://greatist.com/health/bleeding-during-sex
https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/what-causes-a-woman-to-bleed-after-sex/
https://www.afwomensmed.com/health-library/hw-view.php?DOCHWID=nosbd

Auteur: Ozlem Guvenc Agaoglu