hoi ik ben kim van bij studio kim punt nl in dit filmpje ga ik je laten zien hoe je kan beginnen met verhaal brijen een verhaal is eigenlijk niet de beste naam voor deze techniek maar omdat dit toch het meest gebruikt wordt op internet en in filmpjes gebruik ik dat ook maar zodat het makkelijk gevonden kan worden je kan het ook in breien noemen of jaquar breien het gaat erom dat je twee kleuren tegelijk bereid en dat je twee draden aan het vasthouden bent waarbij je dus aan de achterkant die draden over het hele rondje van je brein werkt meeneemt dat is dus in tegenstelling tot
intarsia ja dat is een andere techniek je kent ze vast wel die kindertruien met zo'n leuk plaatje op de voorkant dat doe je met een andere techniek waarbij je de kleur niet helemaal mee neemt maar alleen in het plaatje haalt daar zal ik later nog een filmpje over maken maar dit filmpje gaat dus over ferro daar kan je zoals je ziet hele leuke dingen mee maken met prachtige kleurtjes en helemaal je creativiteit kwijt hartstikke leuk om te doen en ook helemaal niet zo moeilijk als dat het lijkt ik ga ik je laten zien als eerste als eerste ga ik iets uitleggen over hoe je
zo'n prijs schema moet lezen met kleurtjes er op deze heb ik zelf net even geschetst dus dit is niet het mooiste voorbeeld en ook een heel simpel voorbeeld maar prima om mee te beginnen als je zoiets ziet in een breipatroon en het is de bedoeling dat je het in twee verschillende kleuren gaat breien dan moet je als eerste weten dat je van rechts naar links gaat lezen en van onder naar boven dus als je aan breien band is de aller eerste steek die je breit deze blauwe even uit gaan dat de kleuren kloppen daarna ga je een witte steek breien dan brei je een blauwe dan een witte
en zo ga je verder als je je toer af hebt kom je bij de tweede toer dan begin je met een witte steek daarna een blauwe steek en zo krijg je dit patroontje met het is een beetje een zigzag je dat wordt vaak gebruikt in een verhaal dit soort simpele stukjes vooral om moeilijkere patroontjes wat te onderbreken wat heel handig is om te weten is dat er soms een herhaling in zit in zo'n reisschema hier heb ik dat met rood even aangegeven want je kan de rest van schema eigenlijk weglaten en zeggen dat je elke keer deze steekjes moet gaan herhalen en dan krijg
je eigenlijk precies hetzelfde patroon de soms is niet het hele patroon uitgetekend of een klein stukje zoals hier en dan weet je dat je de herhaling gewoon net zo lang moet herhalen totdat je tour voorbij is wat ik als tip wil geven als jij een breipatroon hebt die je kan printen dus om die in zwart-wit uit te printen en dan de hokjes in te kleuren in de kleuren die je zelf wil gaan gebruiken want niet altijd gebruik jij de kleuren die in een patroon gebruikt worden en dat is ook natuurlijk prima dus kleur ze dan in zodat jij voor jezelf een mooie overzicht aan behouden
verhaal projecten die breien over het algemeen in het rond het kan ook plat dus heen en weer waarbij je dus ook aan de averechte kant de verkeerde kant gaat breien met twee kleuren maar voor beginners is dit absoluut niet aan te raden ik vind het zelf een nachtmerrie ik doet het liefst niet en als het moet dan zo min mogelijk heel soms heb je wel eens een breipatroon van een trui waarbij een klein stukje dan toch echt moet breien nou als het een hele leuke trui wil ik me nu nog wel een wagen maar ik vind het echt vreselijk ik hou het liever bij bijvoorbeeld leuke
sokken in een ver elk patroon of dus een trui en alle projecten die je in het rond kan maken kan je met verhaal doen zelfs projecten die je eigenlijk plat wil hebben ze als een dekentje officieel kan je met verhaal doen en dan knip je ze aan het einde open dat klinkt heel eng en dat is het ook wel een beetje dat ga ik in dit filmpje niet laten zien maar dat heet en knip bies en dan ga je je project open knippen dat kan ook met een trui die in het rond heb gebreid en knip je de voorkant open nu krijg je een vest dus dat is altijd een optie als je toch in het als je toch vooral in het rond
wil gaan breien maar je wil uiteindelijk wel een plat breiwerk hebben oké ik wilde je nu een aantal verschillende manieren laten zien om te beginnen met verhaal brijen ik heb hier de boord van de andere van deze sok zoals je ziet deze is af en deze ben ik net begonnen bordjes klaar dus nu ben ik klaar om te gaan beginnen met de twee kleuren dus wat ik ga doen is ik ga daar beige nu toevoegen nieuw bolletje en dan kijk ik in mijn reisschema die laat ik even niet zien omdat dat nog een patronus die ik nog uitbrengen ik gaat als eerst laten zien met de draden in je rechterhand
dus je gaat allebei de draden en rechts vasthouden om een nieuwe kleur toe te voegen moet je natuurlijk eerst even aan steek breien zodat het een beetje vast zit dat is wel zo prettig ik doe dit met een magic uw methode als je wil weten hoe dat werkt aan de link ik rechtsboven naar een filmpje over magic group wat je doet is gewoon een steek recht breien in dit patroon moet ik beginnen met drie steken van de beige die ga ik gewoon even draaien zodat de draad in ieder geval vast zit oké dan trek ik altijd even dat uiteinde naar binnen en dan kunnen we beginnen
de blauwe draad kwam nog vanaf het begin van de toer dit is het begin van de toer en ik wil dus nu gaan breien met beide draden in mijn rechterhand er zijn verschillende manieren om dit te doen voor beginners is het het makkelijkst om gewoon te breien de kleur te pakken die je nodig hebt in dit geval wil ik een blauwe steek en die weer te laten vallen dan pak je de beige en brei de volgende dus zo kun je dat makkelijk doen met twee draden in je rechterhand die kans ook allebei tegelijk vasthouden natuurlijk dan kan je ze bij de over je rechterwijsvinger houden wat je
ook kan doen is de ene kleur over je wijsvinger houden en de ander over je middelvinger dus wat je dan doet als je je beide draden in een hand haalt is elke keer zorgen dat je een draadje omslaat ik vind het zelf heel onhandig oh en die blauwe al uw kwijt zodat dus voor dat je steeds het goede draait je ermee pakt wat is het lastiger is als je met twee draden over je rechter wijsvinger gaat breien is dat het lastig is om de goede draad om te slaan en niet de verkeerde kleur mee te nemen en om nu die draad kwijt te raken die anderen zoals je ziet is dit niet mijn
voorkeursmethode maar ik wilde toch even laten zien het kan voor sommigen is dit een heel makkelijke manier je kan maar beter opties hebben zodat jij de manier kan vinden die bij jou past en andere manier is natuurlijk met continentaal breien ook daar kan je gewoon per kleur breien dus je houdt je draad dan links en dan ga je gewoon verder met de kleur die jij nodig hebt je laat hem vallen en je pakte steeds die andere dat kan maar je kan ze ook allebei tegelijk vasthouden net zoals net moet in de taal breien kan je ze dus ook zo tegelijk vasthouden je kan er een beetje afstand tussen
creëren zodat het ietsje makkelijker wordt maar ik vind het nog steeds niet heel fijn werken omdat je toch makkelijk die andere draad meepakt maar het kan wel het kan absoluut en er zijn genoeg mensen die dit heel al succesvol en snel op deze manier voor elkaar krijgen ik dus niet zoals je ziet maar dit is een optie twee draden in je linkerhand je kan natuurlijk ook hier weer de draden van schillende vingers laten komen dus een over je wijsvinger en een over je middelvinger bijvoorbeeld dan wordt het al ietsje makkelijker om ze uit elkaar te halen het is maar net of jij dit handig vind
om het zo vast te houden wat ik absoluut makkelijkste manier vind is om de draden in beide handen vast te houden dat houdt wel in dat jij zowel komt in een taal als engels moet kunnen breien stad is dan wel een voorwaarde en wat je dan kan doen is gewoon met de beide handen afwisselen terwijl je breit even goed op mijn patroon letten ik moet deze draad meenemen laat ik ook maar meteen even zien denk ik dit is dus mijn favoriete manier om verhaal te breien dat gaat voor mij het makkelijkst waar je op moet letten met verhaal is dat die draadjes aan de achterkant dat
hij niet te lang worden je kan niet een onbeperkt aantal steken in een kleur breien zonder dat je die andere kleur even mee neemt dit zijn 5 meisje steken tussen die twee blauwe elke keer en wat ik iedere keer doe is de blauwe draad vastzetten achter deze middelste beige steek dat is lastig te zien denk ik nou je ziet het misschien wel dit is niet een hele lange blauwe draad die hierachter land maar die is hier vast gezet dat zie in dit hele kleine beestjes stukje dit doe je zodat je niet in dit geval met sokken met je tenen hier tussen komt als je je is ook aan
probeer te trekken dat is heel irritant en het maakt het breiwerk ook wat stabieler wat wil zeggen dat de steken gewoon blijven zitten zoals we horen te zitten en niet nou ja vervormen door gebruik hoe je dat doet je steekt in voor je een volgende rechte steek de draad die je mee wil nemen die sluier om alsof je die wilt gaan breien maar dat doe je niet dan sla je die draad die je wel wildbreien om dan haal je die draad die mee wil nemen weer van de naald af en dan ga je de steek breien en dan zit hij dus vast achter je draad en dan heb je hem meegenomen heel makkelijke manier om dat te doen en
de eerste tour van zo'n een nieuw patroontjes altijd even weer inkomen vind ik zelf altijd even nadenken van oh ja wat was ook alweer het patroontje en hoe zit het ook alweer maar als je eenmaal je patroon weer lekker bezig bent dan kom je er snel in en dan gaat het allemaal stuk makkelijker ik laat nog een keer zien hoe je draad moet meenemen dus ik heb nu 2 beige steken ik wil nu de blauwe vastzetten achter de derde dus ik ga een steken de blauwe omslaan voor een rechte steek ga ik de bergen om slaan voor een rechte steek haal ik die blauwe er weer af en dan breien die
beige en als je die blauwe vast dat is eigenlijk de makkelijkste manier om een draad mee te nemen over een grotere afstand ik vind zelf de maximale afstand waarbij je een draad kan meenemen ongeveer vier steken dat vind ik het mooist sommigen doen het ook met 5 het ligt ook aan de wol die je gebruikt als je echt de traditionele ruwe schapenwol gebruik die die je eigenlijk hoort te gebruiken voor verhaal dan dan kan de prima met een wat grotere afstand omdat hij bol zo aan elkaar gevulde raakt uiteindelijk wat voor begin is het lastigste is met verhaal brijen is meestal om de draadspanning
goed te krijgen als je de draad spanning niet goed hebt met verhaal dan krijg je een beetje lelijke samengetrokken steken en dat ze er niet zo mooi uit je breiwerk raakt dan wat vervormd is dat de eerste breiwerk natuurlijk helemaal geen probleem niet te moeilijke over doen en gewoon lekker door blijven oefenen maar ik ga je wel laten zien hoe ik het in het begin heb gedaan toen ik er heel veel moeite mee had om die draadspanning niet te strak te krijgen een makkelijke manier is om je steek in je volgende kleur te breien en dan te zorgen dat je en dan de zorgen dat je steken van de
vorige kleur zo ver mogelijk uit elkaar zijn als maar lukt dan heb je de goede draadspanning te pakken van je draait je die hier achter loopt als dat draait je te strak is ik zoom even aantrekken dan krijg je dus dit effect dan worden die buisje steken naar elkaar toegetrokken en dat maakt dat je breiwerk heel lelijk vervormd raakt dus zorg dat je deze mooi uit elkaar haalt het maakt wel dat het breien heel langzaam gaat als je het zo doet maar als beginner is dit een hele goede oefening om te zien hoe de juiste draadspanning en uit hoort te zien en dat maakt dat het uiteindelijk een
stuk makkelijker gaat allemaal dat je met verhaal wat losser moet breien dan dat je normaal misschien doet tenminste ik wel zo dat het niet te strak wordt je hebt voor fer el ook over het algemeen dikkere breinaalden nodig dan voor gewone tricotsteek ondanks dat dit ook gewoon rechte steken zijn is het veel minder elastisch dus bijvoorbeeld met sokken die ik normaal op 2,25 mm breinaalden maak bereik deze sokken op twee en een halve millimeter en ik zou zelfs ook twee kommen 75mm kunnen gebruiken met verhaal moet je echt even maandje omhoog gaan of een halve maten
als je je stekenverhouding in verhaal niet weet en je wil een project gaan ontwerpen of maken en kijk of je stekenverhouding klopt maak dan zeker een proeflapje in het rond je hoeft dan niet zoals nu een heel rondje te maken maar die heb je een handige trucje voor dark link ik een filmpje over hier rechts boven over verhaal is ontzettend veel te vertellen ik kan er hele lange filmpjes over maken maar in dit filmpje wil ik je echt even de basics laten zien hoe je kan beginnen met twee kleurtjes breien zo dat je een leuk breiwerk je kan maken zoals je ziet is het dus niet heel erg
moeilijk of heel erg ingewikkeld je volgt gewoon je bij schemaatje je kijkt gewoon letterlijk van rechts naar links welke kleur moet ik nu gaan breien en die kleur preien dan de draad spanning is het allerbelangrijkste voor een mooi resultaat zorg dat die draden aan de achterkant mooi los zijn dat het goed kan meer lekker met je breiwerk zodat het niet heel stug en samengetrokken wordt en dan krijg je een mooi resultaat zoals deze leuke sok hier zie je dat dit wel redelijk gelijkmatig is over de hele schok en ook hier met de zachte merinowol waarbij het eigenlijk nog wel ietsje lastiger is om
het goed te krijgen is dit nog best redelijk gelukt vindt sommigen steken wel een beetje vervormd maar het is gewoon heel lastig als je verhaal doet met zulke gladde bol muziekje uitzoeken zoals je ziet ook hier die draadjes ze zijn vrij los en dat is dus wat je nodig hebt om aan de voorkant en regelmatig resultaat te krijgen nogmaals over vuil kan ik super veel vertellen ik heb een blogpost geschreven met in ieder geval de belangrijkste dingen ik denk dat ik er in de toekomst nog wel veel meer over ga vertellen ik vind het zelf heel leuk om te doen inbreien met twee kleurtjes nogmaals in
mijn blogpost heb ik nog meer informatie over deze leuke techniek ik ga dat breipatroon voor die sokken ga ik ook op mijn website zetten op gegeven moment en dus zijn ze zoveel uren in de dag dus het lukt me misschien niet heel snel maar ik ben er mee bezig en dan kan je die ook maken mijn tip voor het beginnen met verhaal is om te beginnen met zo'n heel simpel patroontje een zigzag je je kan het zelf tekenen als je dat wil hier ook een paar simpele gewoon twee kleurtjes afwisselen dat kan natuurlijk ook begin niet meteen met iets ingewikkeld zoals deze die is wat moeilijker gewoon
lekker makkelijk houden in het begin en dan dan krijg je de techniek onder de knie en vooral die draadspanning want dat is nou zo cruciaal om een mooi resultaat te krijgen verder is het dus gewoon rechte steken breien en dan moet je zelf uitvinden wat voor jou makkelijk is om je draden vast te houden ik hoop dat je iets geleerd hebt van dit filmpje als dat zo is geef m dan een duimpje omhoog en vergeet je niet te abonneren als je meer filmpjes wil zien over breien heel veel plezier in