Sommige bomen kunnen duizenden jaren leven. Dit komt doordat ze langzamer groeien dan dieren en meristemen hebben die schade kunnen herstellen. Methuselah, een pijnboomboom met borstelharen, is de oudste boom ter wereld die ergens in de White Mountains van Californië is weggestopt en is 48 eeuwen oud. Toen de grote piramides van Egypte een kleine zaailing waren toen ze werden gebouwd, is het volwassen geworden met de mensheid en beschaving. De leeftijd van deze boom komt overeen met 122 jaar in vergelijking met de langste leeftijd die een mens ooit heeft geleefd. Terwijl bomen zoals de bristlecone-den duizenden jaren leven, kan de maximale levensduur van dieren nauwelijks enkele honderden jaren bedragen.

Veroudering, dood en een lang leven in planten

'S Werelds oudste boomsoorten en hun lange levensduurMethusalah is naar verluidt niet de oudste boom ter wereld. Het is de oudste enkele boom ter wereld. ‘Pando’, dat 70.000 jaar oud is, is een enkelvoudig klonaal organisme gemaakt van 75.000 espbomen. Individuele bomen zijn niet erg oud, maar ze zijn allemaal met elkaar verbonden door een oeroud enkelvoudig wortelstelsel; elke boom maakt deel uit van de grotere kolonie. Praten over deze ouderdomskwestie van planten is moeilijk omdat de betekenis van het woord veroudering vol culturele implicaties zit, waardoor het belangrijk is om te definiëren wat veroudering in deze specifieke context betekent.
Voor veel mensen is leeftijd synoniem met rimpels en pijnlijke gewrichten. Ze ervaren een afname van vitaliteit en energie. Leeftijd betekent echter niet noodzakelijk ouder worden. Veel dieren, vooral insecten en planten die kort na de paring sterven, zien er niet bijzonder oud uit en zijn nog laat in hun leven. Naarmate de tijd verstrijkt, schaadt de onvermijdelijke aanval van de omgeving de integriteit van levende cellen en veroorzaakt veroudering.
De term veroudering is geschikter voor het omgaan met leeftijdsgerelateerde problemen, zoals rimpels of een andere korstlaag. Veroudering is wanneer cellen stoppen met delen en groeien zonder celdood. Veroudering kan optreden als gevolg van stressoren of DNA-schade. Er wordt pas nieuw weefsel gevormd als de cellen zich delen, waardoor veroudering onvermijdelijk is. Als mensen praten over ouder wordend onderwijs, hebben ze het vaak over ouder wordend onderwijs. Ze willen niet alleen begrijpen hoe ze langer zullen leven, maar ook hoe ze langer kunnen leven zonder bijkomende ziekten en rimpels:
Deze situatie maakt de dood onvermijdelijk, en alle levensvormen zullen waarschijnlijk sterven. Hoewel er niet zoiets als onsterfelijkheid bestaat, komen sommige dingen daar te dicht bij in de buurt. Pando is het wezen dat het dichtst bij biologische onsterfelijkheid staat. Andere levens, zoals de Hydra en de onsterfelijke kwal Turritopsis dohrnii, kunnen ook honderden jaren leven. Ze kunnen dit bereiken door respectievelijk stamcelregeneratie en terugkeer naar een onvolwassen toestand. Deze mechanismen, die ook bij andere dieren worden waargenomen, geven individuele bomen een lang leven.

Stabiliteit in het leven

Dieren hebben de neiging om hun leven lang te racen. Insecten kunnen maar een paar weken leven, voor kleinere insecten kan dit korter zijn. Volgens de WHO zijn mensen erin geslaagd om maximaal 122 jaar te leven, maar de gemiddelde levensverwachting voor mensen is slechts 72 jaar (vanaf 2016). Terwijl de meeste menselijke juvenielen binnen een jaar lopen, kan een 40-jarige kristallen zaailing bijna 15 cm (5,9 inch) hoog zijn geworden. Op 40-jarige leeftijd hebben mensen een midlifecrisis. Deze boomsoort krijgt echter niet eens een jonge groeispurt. Een studie toonde aan dat de scheuten van een oude den ongeveer even snel groeien als de scheuten van jongere dennen.

Meristeem-stamcellen in planten

Hoewel niet bekend, hebben planten net als mensen stamcellen. Deze kleine celpopulatie, meristemen genaamd, geeft planten het vermogen om hun groeigedrag te veranderen en te verbeteren door een sleutelrol te spelen. De plant heeft meristeemcellen voor groei in wortelpunten, scheuten en eromheen.
Meristeemcelpopulaties kunnen al dan niet fascinerend delen, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Als de omstandigheden goed zijn, de grond goed wordt bewaterd en het weer niet te warm of te koud is, zal de plant zijn meristeemcellen activeren en nieuwe takken laten groeien. Als de omstandigheden echter droog en droog, te warm of te koud zijn, kunnen deze cellen inactief blijven totdat de plant voldoende middelen heeft om weer te groeien. 'S Werelds oudste boomsoorten en hun lange levensduur
Plantenmeristeemcellen zijn stamcellen van planten. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de groei van planten en het herstellen van schade. Onderzoekers van de UGent hebben vastgesteld dat een reeks plantenstamcellen, het kalme centrum genaamd, vervangingen zijn van het oorspronkelijke DNA van de plant. Deze celpopulatie deelt zich niet zo vaak en onderdrukt in feite hun deling. Wanneer een cel zich deelt, bestaat het risico dat mutaties in het DNA terechtkomen. Cellen in het rustcentrum reageren in plaats daarvan op stressprikkels. Kortom, deze groep cellen kan een aantal beschermende functies vervullen als het moeilijk wordt voor het organisme.
Deze flexibiliteit en aanpassingsvermogen helpt planten beter te ventileren in moeilijke tijden dan andere diersoorten. Door de aanwezigheid van meristemen kunnen ze hun omgeving bestrijden, vooral in de extremen of zowel in de wortel als in vuur. Planten die niet kunnen bewegen, krijgen de opdracht hun oppervlakte te vergroten en schade door roofdieren en de omgeving te weerstaan. Dit resulteerde tijdens de evolutionaire ontwikkeling in een modulair ontwikkelingsmodel.
Dieren in het postembryo-stadium zijn volledig gevormd. De meeste groeien en lichaamsdelen groeien of ontwikkelen zich gewoon tot volwassen vormen. Planten kunnen echter indien nodig nieuwe takken en wortels laten groeien en ook beschadigde exemplaren reproduceren. De plant kan zoveel takken produceren als nodig is, en de natuurkunde staat (soort van) toe. Dit gebeurt ook in het wortelstelsel. Volgens Lowa State University heeft het wortelsysteem van een boom een ​​vier tot zeven keer groter oppervlak dan de kroon. Dit kan een aanzienlijk oppervlak zijn als je kijkt naar grote en oude bomen.
In 2012 kondigde de United States Forest Service aan dat ze een andere oudere boom dan Methuselah hadden gevonden. De nieuw verschijnende kampioen is 5.062 jaar oud. Hoewel deze bomen er oud en gerimpeld uitzien, bevatten ze veel informatie over de geschiedenis van de aarde en de mogelijke toekomst. Wetenschappers bestuderen hoe het bestuderen van boomringen de gebeurtenissen in het verleden van klimaatverandering zou kunnen verlichten en hoe bomen reageren op de huidige veranderingen in onze omgeving. Oude bomen met een breed wortelgestel en boombedekking zijn essentiële onderdelen van ecosystemen.
Planten verouderen misschien niet zoals dieren, maar sommige dieren hebben ook vreemde leeftijden. Ze zien er aan de buitenkant misschien gerimpeld uit, maar hun cellen zijn nog jong. Deze oeroude bomen geven de mensheid veel informatie en vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de aarde. Daarom verdienen ze respect en bescherming.

Referenties:
https://www.treesatlanta.org/news/the-oldest-tree-in-the-world/#:~:text=Trees%20can%20live%20anywhere%20from,of%20over%205%2C000%20years% 20 jaar oud.
https://www.livescience.com/29152-oldest-tree-in-world.html
https://www.thelivingurn.com/blogs/news/the-world-s-longest-living-trees, Bristlecone-pijnboom

Auteur: Ozlem Guvenc Agaoglu