Hoewel het wassen van het gezicht een eenvoudige handeling is, zijn er een aantal dingen die u tijdens het wassen wel en niet moet doen. Uit een onderzoek door huidverzorgingsmerk CeraVe bleek dat 80 procent van de Amerikanen minstens een of meer veelvoorkomende fouten maakte bij het schoonmaken van hun gezicht, en dat meer dan de helft nalatig was om schoon te maken voordat ze naar bed gingen. Overigens kan overmatig wassen van het gezicht net zo schadelijk zijn als helemaal niet wassen. Deskundigen van de afdeling cosmetisch en klinisch onderzoek van de afdeling dermatologie verklaarden dat bij het wassen van de huid de overtollige olie, vuil en make-up op de huid moeten worden verwijderd zonder de integriteit van de huidbarrière te verbreken.

Wat raden experts aan over gezichtsreiniging?

Tips om te overwegen tijdens het wassen van het gezichtExperts zeggen dat de juiste gezichtsreiniger veel voordelen heeft. Het verwijderen van vuil en puin kan acne helpen voorkomen. Door de huid te ontdoen van opgehoopt vuil, wordt schade door vrije radicalen veroorzaakt door zwevende deeltjes, die wordt geassocieerd met vroegtijdige veroudering, tot een minimum beperkt. Bovendien is het wassen van het gezicht de sleutel tot het verwijderen van dode huidcellen die zich ophopen in de huid en bijdragen aan saaiheid. Het verwijderen van deze dode huiden zorgt voor een gezondere, stralende huid.

Het is echter ook een belangrijk punt dat het gezicht niet te veel wordt gewassen. Volgens deskundigen kunnen overmatig wassen en overmatig wrijven van het gezicht erg schoon aanvoelen. Dit is echter eigenlijk een applicatie die de huid beschadigt. Deze toepassing betekent het beschadigen van de huidbarrière, huidcellen en vetlaag in de buitenste huidlaag die de huid beschermt tegen de omgeving. De wasomstandigheden zijn niet voor iedereen hetzelfde, en de juiste wasroutine is belangrijk, vooral voor mensen met eczeem en rosacea. Onder deze omstandigheden verzwakt de huidbarrière van nature en neemt het risico op ontstekingen toe. Het is noodzakelijk om de huid zachtjes te wassen om irritatie te voorkomen.

De do’s en don’ts voor het correct wassen van het gezicht kunnen als volgt worden weergegeven:

Het juiste reinigingsproduct kiezen

Deskundigen benadrukken dat het belangrijk is om de juiste reiniger voor een persoon te kiezen bij het wassen van zijn gezicht. Als de persoon een droge of gevoelige huid heeft, moeten vochtinbrengende, niet-schuimende reinigingsmiddelen worden gebruikt, omdat de schuimmiddelen die in schuimende reinigingsmiddelen worden gebruikt, de neiging hebben om op de huid uit te drogen. Als je een vette of acnegevoelige huid hebt, is een schuimende reiniger of reiniger op salicylzuurbasis misschien het beste voor jou. Schuimende reinigingsmiddelen zijn geschikter voor mensen met een vette huid die een diepere huidreiniging nodig hebben, en salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur dat helpt om olie effectief van de huid te verwijderen. Voor mensen met een gecombineerde huidstructuur zijn er veel verschillende reinigingsformules. Deze formules variëren van melk tot oliën, balsems tot water, en elke reiniger biedt een andere zintuiglijke ervaring die past bij persoonlijke voorkeuren. Welk product u ook kiest, zorg ervoor dat u niet overmatig wast. Als er roodheid, peeling, schilfering, beklemming of jeuk in het gezicht is, kan de huid overmatig worden ingewreven, hier moet aandacht aan worden besteed.

Je gezicht niet wassen met heet water

Experts raden aan om koud of warm water te gebruiken om het gebruikte reinigingsproduct te spoelen. Het gebruik van heet water kan blozen en opflakkeringen veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid of rosacea.

Het gezicht twee keer per dag wassen

Tips waarmee u rekening moet houden bij het wassen van uw gezichtDeskundigen raden over het algemeen aan om het gezicht twee keer per dag ‘s ochtends en voordat u naar bed gaat, te wassen. Als de persoon zijn / haar gezicht liever één keer per dag wast, wordt aanbevolen om ‘s avonds te wassen om het vuil dat zich gedurende de dag heeft opgehoopt te verwijderen. En je moet zeker je gezicht wassen na een zweterige training.

Tonic of Compressor gebruiken

Tegenwoordig zijn huidreinigingsproducten veel effectiever dan voorheen, dus toner of samentrekkend middel is niet altijd nodig om vuil en olie volledig te verwijderen. Als reinigingsmiddelen alleen niet voldoende worden geacht, kan een tonicum of samentrekkend middel worden aanbevolen. Pore ​​Purifying tonics met alfahydroxyzuren kunnen worden gebruikt om gezichtsolie te verwijderen en het verschijnen van poriën te minimaliseren.

Eye Makeup Remover gebruiken

Het is belangrijk om de make-up volledig te verwijderen voordat u naar bed gaat. Deze reiniging helpt het risico op huidirritatie door make-up zelf te minimaliseren. Als u lichte make-up gebruikt, kan uw gewone gezichtsreiniger voldoende zijn om deze te verwijderen, terwijl u met dubbele reinigingsproducten zware make-up kunt verwijderen, waaronder het gebruik van een reiniger op oliebasis of micellair water. Micellair water bevat micellaire moleculen die zich binden aan zowel water als olie om vuil en make-up effectief weg te wassen. Dit kan het beste worden gebruikt voor zware make-up op een bruiloft of ander speciaal evenement.

Bij het verwijderen van deze make-up is de eerste stap een reiniger op basis van plantaardige olie of een oogmake-up remover. Dit is vooral belangrijk voor de ogen en deze op olie gebaseerde producten maken hardnekkige primer en make-up vloeibaar. Het biedt bescherming van de ooghuid tegen irritatie veroorzaakt door wrijven of tekenen met een potlood. Het moet worden gewassen met een conventionele reiniger op waterbasis. Een manier om oogmake-up voorzichtig te verwijderen, is door de oogcontour verticaal te aaien in plaats van erover te wrijven. Te veel druk of wrijving op het gevoelige gebied kan leiden tot een lichte ontsteking, die na verloop van tijd kan uitgroeien tot hyperpigmentatie.

Schrob je huid niet op de verkeerde manier

Tips om te overwegen tijdens het wassen van het gezichtVoor een zachte maar grondige reiniging zijn de vingertoppen het beste hulpmiddel om te gebruiken. Vingers zorgen voor een lichte massage die de bloedsomloop stimuleert en de lymfedrainage tijdens het reinigen verhoogt. Voor een extra diepe reiniging kunnen sonische reinigingsproducten het water effectiever van de huid verwijderen. In vergelijking met handmatige reiniging, verwijdert sonische reiniging de verontreiniging met deeltjes effectiever van de huid, en kunnen oogreinigingsborstels worden gebruikt die zijn ontworpen voor basisreiniging.

Gebruik van schone handdoeken om te drogen

Alleen wassen is niet genoeg om het gezicht te reinigen. Handen moeten grondig worden gewassen voordat het gezicht wordt gewassen. En je moet je gezicht niet kunnen drogen met de familiehanddoek die een paar dagen op de plank hangt. Omdat bacteriën op een handdoek kunnen groeien en kunnen worden overgebracht naar een schoon, vochtig gezicht. Het drogen moet gebeuren met een zachte, schone en gepersonaliseerde handdoek die alleen kan worden gebruikt voor gezichtsreiniging.

Moisturizer gebruiken na het reinigen

Producten die voor gezichtsreiniging worden gebruikt, kunnen de huid uitdrogen of irriteren. Daarom wordt aanbevolen om de huid na het wassen te hydrateren met een milde vochtinbrengende crème. Deze producten kunnen vochtinbrengende crèmes op basis van retinol zijn, zoals acnemedicatie of antiverouderingsproducten. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de selectie van natuurlijke producten.

Referenties:
https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/best-way-wash-your-face-according-dermatologists-ncna1147956
https://www.wsj.com/articles/the-real-dirt-on-face-washing-1382396795

Auteur: Ozlem Guvenc Agaoglu