De eerste weken na de geboorte zijn de meest uitdagende periode voor een nieuwe of ervaren moeder. Omdat de moeder en haar baby in deze periode proberen te wennen aan een nieuwe routine, hebben ze slaapproblemen en heeft de moeder geen tijd om te douchen, laat staan ​​voor zichzelf te zorgen. Seksuele omgang heeft waarschijnlijk geen prioriteit in de eerste weken of zelfs maanden na de bevalling, en dit is voor de meeste paren geen probleem. Of het nu een vaginale bevalling of een keizersnede is, het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en de meeste energie wordt besteed aan de zorg voor de baby. Naast al deze zaken valt niet te ontkennen dat het seksuele leven een belangrijk onderdeel is van het mens-zijn, en het is normaal dat koppels zich afvragen wanneer ze hun seksuele leven weer kunnen voortzetten. In dit artikel vindt u informatie over hoe u na de geboorte met seks kunt beginnen en wat er moet gebeuren.

Hoelang na de geboorte moet geslachtsgemeenschap hebben?

Vraagt ​​u zich af over het seksuele leven na de geboorteHoewel het American College of Obstetrics and Gynecologists zegt dat er geen specifieke tijd is waarop een vrouw seks kan krijgen na een baby, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Het is noodzakelijk om binnen zes weken na de geboorte eerst een arts te raadplegen voor postpartumcontroles. Als de moeder vaginaal is bevallen, blijft de strakheid van de vagina genezen zonder episiotomie of breuk. Voor mensen met tranen of chirurgische snijwonden kan seks vóór vier weken na de geboorte hen vatbaar maken voor vaginale infectie.
Met een partner wordt echter meestal na de geboorte een limiet van vier weken voor niet-geslachtsgemeenschap vastgesteld, en koppels die niet aan deze limiet willen voldoen, moeten mogelijk geslachtsgemeenschap hebben met hun arts. Omdat het risico op bloeding na geslachtsgemeenschap hoger is in deze vier weken. Deze limiet is echter over het algemeen geldig voor degenen die via een keizersnede bevallen, omdat het gebied van de incisie tijd nodig heeft om te genezen, dus geslachtsgemeenschap mag niet worden uitgevoerd zonder toestemming van de arts vier tot zes weken na de geboorte.

Gevoeligheid bij postpartum geslachtsgemeenschap

Elke vrouw is anders, dus na de bevalling kunnen verschillende ervaringen worden opgedaan, van milde gevoeligheid tot pijn na geslachtsgemeenschap. Het is ook gebruikelijk dat vrouwen tijdens de laatste en gevoelige maanden van de zwangerschap geen seks hebben, dus postpartum geslachtsgemeenschap kan vijf tot zes maanden na de laatste geslachtsgemeenschap plaatsvinden. Als dit het geval is, kunt u zich ongemakkelijk voelen tijdens postpartum geslachtsgemeenschap. Als de persoon een vaginale bevalling heeft gehad, zijn de vaginale spieren waarschijnlijk uitgerekt, maar dit is slechts tijdelijk. Bovendien kan de vagina droger aanvoelen dan normaal, en dit is waarschijnlijker als de moeder borstvoeding geeft. Omdat borstvoeding oestrogeen onderdrukt en ervoor zorgt dat de vagina droog en smaller wordt. Hoewel normaal lage oestrogeenspiegels het vaginale weefsel kunnen verdunnen en een extra laag ongemak kunnen veroorzaken, kan dit anders zijn.

Hoe het seksuele leven na de geboorte te beginnen?

Nadat de echtgenoten de bevestiging van hun arts hebben gekregen dat ze hun seksuele leven na de geboorte kunnen beginnen, moeten ze nog steeds voorzichtig zijn. Er zijn een paar stappen die nieuwe moeders kunnen nemen om na de baby weer in hun seksleven te komen. Hier zijn deze stappen als volgt:
• Oefening: het is mogelijk om de vagina vorm te geven door Kegel-oefeningen na de geboorte te doen. Deze eenvoudige oefeningen verhogen de doorbloeding en helpen de tonus van de bekkenbodemspieren te herstellen, waardoor de vagina na de geboorte zijn oorspronkelijke structuur terugkrijgt.
• Voorzorgsmaatregelen nemen: Als de moeder nog niet klaar is voor een nieuwe zwangerschap, kan ze het risico op een mogelijke zwangerschap verkleinen door anticonceptiemethoden van haar arts te leren.
• Gebruik van glijmiddel: Glijmiddel is een aandoening die veel vrouwen nodig vinden bij de eerste seksuele activiteit na de bevalling. Ze kunnen seksuele producten gebruiken die het niveau van opwinding in het leven verhogen. Het gebruik van dergelijke hulpmiddelen helpt de persoon om weer dezelfde sfeer en opwinding te krijgen als zijn partner, waardoor vaginale nattigheid wordt bevorderd en het seksuele leven wordt vergemakkelijkt. Het gebruik van dergelijke smeermiddelen totdat de moeder terugkeert naar normale hormoonspiegels verhoogt het plezier in seksuele activiteiten en vermindert de pijn.
• Niet verlegen zijn over behoeften: het idee van eerste geslachtsgemeenschap na de bevalling kan spanning veroorzaken. In dit proces zullen de paren die elkaar op een ontspannen manier masseren, helpen om deze spanning te verlichten. In die zin moeten stellen openstaan ​​voor elkaar en hun behoeften kenbaar maken.
• Wees voorzichtig in de sekspositie: de vrouw moet de situatie goed beheersen om posities te vinden die goed zijn voor haarzelf. Zorg ervoor dat er geen druk wordt uitgeoefend op steken en vermijd harde bewegingen tijdens geslachtsgemeenschap. Bij de eerste paar pogingen tot geslachtsgemeenschap na de geboorte, moet de vrouw bovenop of naast elkaar zitten. Allereerst moet de relatie langzaam worden gestart en moet deze worden gecontroleerd om op een gecontroleerde manier te versnellen.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen in het seksuele leven na de bevalling

Vraagt ​​u zich af over het seksuele leven na de geboorteHoewel koppels zich mentaal klaar voelen om het seksuele leven opnieuw te beginnen, zijn ze er misschien fysiek niet klaar voor. Naast dat het lichaam zichzelf probeert te genezen sinds de geboorte, verlagen hormonen het libido en kan de baby energie verbruiken. De persoon moet echter weten dat hij niet de enige is in wat er is gebeurd, omdat de meeste, zelfs alle pasgeborenen, deze situaties ervaren. Hieronder staan ​​veelvoorkomende postpartumproblemen en oplossingen:
Postpartum seks veroorzaakt pijn en pijn
Sommige moeders vinden misschien dat seksuele pijn na de bevalling van korte duur is en dat er geen kalmerende middelen zoals glijmiddelen nodig zijn. Maar voor sommige mensen, vooral degenen met een aanzienlijke traan die genezing nodig heeft, kan de pijn intens en verrassend lang aanhouden. Een studie wees uit dat bijna de helft van alle moeders zes maanden na de geboorte aanhoudende pijn ervoer tijdens geslachtsgemeenschap.
Een van de beste manieren om weer seks te hebben, is door minstens één of twee keer per week seks te hebben. Als geslachtsgemeenschap na de baby echter meer pijn dan plezier veroorzaakt, is de eerste stap dat partners begripvol en zachtaardig voor elkaar moeten zijn. Het kan nuttig zijn als de moeder mediteert of haar partner om een ​​massage vraagt ​​om haar van tevoren te helpen ontspannen. Andere opties hiervoor zijn het nemen van een vrij verkrijgbare pijnstiller zoals paracetamol (Tylenol en anderen) of ibuprofen (Advil, Motrin en anderen) vóór de geslachtsgemeenschap en het versterken van de bekkenbodem door een regelmatige Kegel-routine aan te houden. Probeer ook te ontspannen voordat u geslachtsgemeenschap heeft.
Hoewel deze oplossingen worden geprobeerd, moet een arts worden geraadpleegd als er geen geleidelijke verbetering wordt waargenomen na een maand van regelmatige geslachtsgemeenschap. Hoewel een grondig onderzoek door de arts de oorzaak van de pijn kan onthullen, zoals littekenweefsel of zelfs een zeer strak genaaide reparatie, kan een schimmel of een andere infectie de pijn veroorzaken. In dat geval kan de arts de persoon eventueel doorverwijzen naar een bekkenbodemtherapeut of een oestrogeencrème voorschrijven om pijn, droogheid en irritatie te verlichten.

Postpartum Libido Drop

Een geweldige manier voor stellen om hun vroegere seksuele intimiteit terug te krijgen, is door een eerlijke en duidelijke relatie te hebben. Het is op dit punt belangrijk dat ze hun gevoelens met elkaar delen en hun behoeften en zorgen aan elkaar overbrengen. Dit is de eerste regel van een gezond seksleven. Hiervoor moeten ze tijd voor elkaar nemen. Ze kunnen hun baby’s bijvoorbeeld achterlaten bij een ouderling om voor te zorgen en uit eten gaan en samen een leuke tijd hebben. Vervolgens moeten ze bereid zijn om communicatie geleidelijk te laten evolueren naar fysieke intimiteit. Handen vasthouden, massages, knuffels en aangename voorbereidingen zijn geweldige manieren om romantiek vast te leggen en de pre-babygeest van hun seksuele leven terug te krijgen.

Tederheid en gevoel van borsten

Als er tederheid en pijn in de borsten is, kan dit verminderen door ze te legen met behulp van een pomp of door de baby borstvoeding te geven. Bovendien kan een voedingsbeha of een atleet worden gedragen om een ​​deel van het gewicht tijdens geslachtsgemeenschap te verlichten. Als de baby regelmatig borstvoeding geeft, worden de borsten minder gevoelig en geven ze meer seksueel genot.

Niet hetzelfde plezier krijgen van geslachtsgemeenschap na de geboorte

Als het vaginale gebied na de geboorte anders aanvoelt, is dit volkomen normaal en waarschijnlijk te wijten aan het uitrekken van de spieren tijdens de bevalling. Hier kan de persoon zijn vaginale spieren trainen en het niveau van plezier vergroten door Kegel-oefeningen te doen.

Psychologisch niet klaar zijn voor seksuele omgang

Het zich niet seksueel bereid of klaar voelen na de bevalling is een situatie die de meeste vrouwen ervaren. Om deze situatie te boven te komen, is chatten en het delen van hun problemen met moeders die dezelfde situatie ervaren een activiteit die kan helpen om deze situatie te boven te komen. Tegelijkertijd zal het openlijk delen van zijn gevoelens met zijn partner hem helpen sneller te gaan.
Samenvattend voelen de meeste vrouwen zich niet klaar, zelfs niet na de door hun arts aanbevolen periode om geen geslachtsgemeenschap te hebben na de bevalling. Het is een periode die wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder de energie die wordt besteed aan de zorg voor deze baby, de angst om goed voor hem te zorgen, het genezingsproces van het lichaam en het herstelproces van hormonen. De steun en gevoeligheid van de partner is ook een belangrijke factor om deze periode op een snelle en gezonde manier door te komen. Vrouwen kunnen dit proces gemakkelijk overwinnen door de bovengenoemde tips en stappen te volgen en, natuurlijk, bewust te zijn van het krijgen van een baby. Indien nodig mogen ze de hulp van een psycholoog of therapeut niet negeren.

Auteur: Ozlem Guvenc Agaoglu