Van de vele beschikbare natuurlijke huidverzorgingsingrediënten bevatten er maar heel weinig azelaïnezuur (AA). Terwijl azelaïnezuur kan helpen bij het elimineren van een breed scala aan huidonvolkomenheden. Salicylzuur (SA) zit in nuttige zuren die helpen bij het verwijderen van acne of een ongelijkmatige teint. SA en azelaïnezuur hebben een aantal dingen gemeen, waaronder dat ze allebei huiduitbarstingen helpen voorkomen, maar azelaïnezuur heeft een sterkere aard om hyperpigmentatie, rosacea en andere problemen die verband houden met huidontsteking te verminderen. Dit artikel bevat informatie over wat azelaïnezuur is en de voordelen ervan.

Wat is azelaïnezuur?

Wat is azelaïnezuur en wat zijn de voordelen voor de huid?Azelaïnezuur is een natuurlijk voorkomend zuur dat dicarbonzuur wordt genoemd. Het wordt op de huid aangebracht vanwege het vermogen om de toon en textuur te helpen verbeteren, en vooral om acne en rosacea te behandelen. Dit zuur komt voor in granen zoals gerst, tarwe en rogge, maar kan ook in een laboratorium van gist worden gemaakt. Laboratoriumtechnisch product AA is het meest voorkomende type dat wordt aangetroffen in huidverzorgingsproducten. Volgens onderzoeken heeft dit zuur antimicrobiële, ontstekingsremmende, vrije radicalen reinigende en peelingeffecten bij het verminderen van schade door de zon, roodheid en zwelling.
Het remt de afgifte van cytokines door de aanwezigheid van bacteriën te verminderen die acne en ontstekingen kunnen veroorzaken en bijdragen aan problemen zoals bultjes, roodheid en ongelijkmatige teint in de bovenste huidlagen. Het kan ook de productie van keratine verminderen, wat kan helpen bij het beperken van huiduitslag.

Gezondheidsvoordelen van azelaïnezuur

Hier zijn veel voordelen van azelaïnezuur voor de gezondheid van de huid. Deze voordelen zijn als volgt:

Kan helpen bij het verminderen van acne

Producten die AA bevatten, kunnen op een aantal manieren huidonvolkomenheden helpen verminderen, waaronder het doden van bacteriën die poriën verstoppen (zoals Proprionibacterium acnes en Staphylococcus epidermidis) en het verminderen van ontstekingen. De ontstekingsremmende effecten maken het een goede optie voor mensen die te maken hebben met diepe, cystische acne of meerdere rode bultjes, omdat het kan helpen om puistjes minder zichtbaar, rood en pijnlijk te maken. Sommige mensen gebruiken ook azelaïnezuur om acnelittekens en -littekens te helpen voorkomen en vervagen. Hoewel er niet genoeg bewijs is, wordt aangenomen dat het puistjes verbetert, de huidtint egaliseert, de celregeneratie verhoogt en de genezing versnelt.

Helpt de huidtint te verbeteren en roodheid te verminderen

AA kan worden gebruikt als natuurlijke hulp bij de behandeling van hyperpigmentatie (inclusief inflammatoir type), rosacea en ongelijkmatige teint. Het wordt beschouwd als een natuurlijke periodtolytische en comedolytische stof, wat betekent dat het helpt bij het reguleren van de normale groei van huidcellen. Het is ook een vrije radicalenvanger die ontstekingen kan verminderen. Als natuurlijke behandeling voor rosacea werkt het door de onderliggende oorzaken van deze aandoening te verminderen, zoals ontstekingen en zichtbare bloedvaten die tot roodheid leiden. Het wordt ook gebruikt om de huid lichter te maken, littekens te verminderen en andere verkleuringen ongedaan te maken. Door de huid zachtjes te exfoliëren, kan dit leiden tot een gelijkmatigere teint en uit onderzoek blijkt dat het de ontwikkeling van littekens en donkere vlekken kan helpen voorkomen door de melaninesynthese te verminderen.

Heeft exfoliërende effecten

Wat is azelaïnezuur en wat zijn de voordelen voor de huid?Net als andere zuren die plaatselijk worden aangebracht, heeft dit zuur exfoliërende effecten die de celregeneratie helpen verbeteren en de huid gladder maken. Het gebruik van AA kan helpen om grote poriën en bultjes te verminderen, terwijl het de gladheid en gladheid van het huidoppervlak vergroot.

Kan tekenen van veroudering helpen verminderen

Azelaïnezuur kan zichtbare onvolkomenheden in de huid helpen vervagen, omdat het kan helpen bij het opruimen van reactieve zuurstofsoorten. Het kan uw huid er jonger en gezonder laten uitzien door ontstekingen te verminderen, bruine en donkere vlekken te verminderen en uw huidskleur in balans te brengen.

Hoe Azalaic Acid te gebruiken?

AA is beschikbaar in zowel recept- als niet-receptformulieren. Het werd voor het eerst goedgekeurd door de Food and Drug Administration als recept in de VS in 2003. Azelaïnezuur kan op de huid worden aangebracht in de vorm van gel, schuim en crème. Hoewel vrij verkrijgbare producten veel goedkoper zijn dan recepten, zijn ze ook minder geconcentreerd en het kan langer duren voordat ze werken. Twee van de meest populaire azelaïnezuurproducten op recept zijn Azelex en Finacea, die meestal worden gebruikt om rosacea te behandelen. Receptproducten hebben AA-concentraties tussen 15 en 20 procent.
Sommige vrij verkrijgbare producten zijn verkrijgbaar in zwakkere sterktes, zoals concentraties van 10 procent of minder, maar het vinden ervan kan moeilijker zijn. Deze kunnen een goede optie zijn als u matige tot milde acne wilt behandelen en de prijs is een factor. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van azelaïnezuur voor de huid:
• Na het reinigen van de huid met warm water en een milde reiniger, wordt ze gedroogd door zachtjes aan te raken. Het gebruik van samentrekkende middelen of sterke zeep of exfolianten voor het aanbrengen moet worden vermeden, omdat dit de irritatie kan vergroten.
• Een kleine hoeveelheid medicatie moet op het schone, aangetaste gebied worden aangebracht en daarna moet de huid worden gedroogd.
• De huid mag niet worden gewassen nadat het product is aangebracht, lotion of make-up kan worden aangebracht nadat deze door de huid is opgenomen.
• Afhankelijk van het gebruikte product kan het nodig zijn deze routine twee keer per dag te herhalen De instructies van de dermatoloog moeten worden gevolgd, of het effect moet worden gecontroleerd voordat twee keer per dag wordt aangebracht.
• Als het tweemaal per dag wordt gebruikt, is het effectiever om het elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip ‘s morgens en’ s avonds aan te brengen.
Hoewel het enige tijd kan duren om het effect van AA-bevattende producten te zien, kan het meestal minstens een paar weken (vier tot zes) en soms tot enkele maanden duren (tot drie maanden voor sommige mensen). Om deze reden gebruiken sommige mensen tegelijkertijd andere producten om de resultaten te versnellen.
Risico’s en bijwerkingen van azalaïnezuur
Net als andere krachtige huidverzorgingsproducten kan azelaïnezuur bijwerkingen veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelige huid of mensen die vaak sterk geconcentreerde producten op recept gebruiken. Mogelijke bijwerkingen zijn:
Brandende huid
• Droogte
Reiniging van de huid
Roodheid en irritatie
Uitslag
Het aanbrengen van zonnebrandcrème op AA-producten tijdens het uitgaan kan de bijwerkingen helpen beperken, omdat het de huid gevoeliger kan maken voor UV-licht. Bovendien moet het worden gestart met minder en vervolgens geleidelijk tot tweemaal per dag. Het wordt in de meeste gevallen als veilig beschouwd voor zwangere vrouwen om AA te gebruiken, maar het is altijd verstandig om tijdens de zwangerschap met een arts te overleggen voordat u met een nieuwe behandeling begint.

Azelaïnezuur en andere acnebehandelingen

Wat is azelaïnezuur en wat zijn de voordelen voor de huid?Aangenomen wordt dat azelaïnezuur relatief mild en mild is, vooral in vergelijking met andere behandelingen die irritatie kunnen veroorzaken, zoals alfahydroxyzuur, glycolzuur en salicylzuur. Het kan vaak worden gebruikt in combinatie met andere producten, waaronder producten die bedoeld zijn om acne te behandelen, zoals benzoylperoxide en salicylzuur. Als u te maken heeft met meerdere huidproblemen, zoals acne en een zeer ongelijkmatige teint, kan een combinatie van acnebehandelingen het meest effectief zijn. Het verschil tussen azelaïnezuur en salicylzuur zijn enkele exfoliërende effecten, hoewel AA niet zo sterk exfoliërend is als salicylzuur of glycolzuur.
Het kan ook iets langer duren voordat het effect heeft. Over het algemeen kunnen snellere resultaten van SA-gebruik en in sommige gevallen grotere verbeteringen in de huidtextuur worden opgemerkt, maar AA wordt beschouwd als een van de beste algemene producten voor de huid die vatbaar is voor rosacea en hyperpigmentatie. Een ander potentieel verschil kunnen de kosten zijn van verschillende recepten en producten. (AA-voorschriften kunnen iets duurder zijn, vooral als uw verzekering dit niet dekt.) Omdat er zoveel opties zijn, kunt u het beste met een dermatoloog praten als u niet zeker weet welk product het beste is voor uw huidtype.
Als gevolg hiervan is azelaïnezuur een huidverzorgingsingrediënt met antimicrobiële, ontstekingsremmende en antioxiderende effecten. De voordelen van azelaïnezuur voor de huid zijn te danken aan het vermogen om bacteriën te bestrijden, de huid te exfoliëren, de melaninesynthese te verminderen en de celregeneratie te versnellen. Azelaïnezuur wordt gebruikt voor het behandelen van roodheid, rosacea, acne, bruine vlekken, hyperpigmentatie en littekens. Verkrijgbaar in recept- en vrij verkrijgbare producten, inclusief gels en crèmes. Hogere doses werken mogelijk beter als de symptomen matig of ernstig zijn, dus u kunt het beste contact opnemen met een dermatoloog voor advies.

Referenties:
https://www.healthline.com/health/azelaic-acid-acne#:~:text=Azelaic%20acid%20is%20a%20naturally,your%20pores%20that%20oorzaken%20acne.
https://www.goodhousekeeping.com/beauty/anti-aging/a29177917/azelaic-acid-acne/

Auteur: Ozlem Guvenc Agaoglu