Cheiranthus cheiri, in de volksmond bekend als gillyflower, is een bloeiende plant uit de familie Brassicaceae (Cruciferae). De plant is inheems in Europa, vooral in het Middellandse Zeegebied, en wordt over de hele wereld veel verbouwd. Het wordt meestal gekweekt als tuinplant. Het is een algemeen geneeskrachtig kruid in de Perzische geneeskunde (PM), maar is niet populair in de moderne geneeskunde. Şebboy, Ege wallflower, Common wallflower, gele muurbloem, Handflower, Perennial Greenflower, Blister Sweat, Hedge Mustard en Cheir zijn enkele van de bekende namen van de plant. De naam van het ras komt van het Griekse woord Eryo wat slepen betekent. Een speciaal bijvoeglijk naamwoord komt van het Griekse woord cheir, verwijzend naar een oude traditie uit de middeleeuwen waar muurbloemen met de hand in kleine boeketten werden gedragen naar festivals of andere evenementen. De meest gebruikte naam voor Erysimum is Sebboy, omdat deze vaak worden gezien op oude vestingwerken of kliffen.
Afgezien daarvan is het interessant dat deze plant nog steeds wordt verkocht onder de oude naam Cheiranthus. De naam cheiranthus komt van het Griekse woord cheir, wat hand betekent, en anthos, wat bloem betekent, en verwijst naar een middeleeuwse traditie waarin bloemen vaak met de hand werden gedragen tijdens festivals. De soort was voorheen verdeeld in twee geslachten, Erysimum en Cheiranthus, maar wordt tegenwoordig ingedeeld onder het geslacht Erysimum.

Plantbeschrijving

Wat u moet weten over de gillyflowerDe gillyflower is een rechtopstaande, op hout gebaseerde, groenblijvende, kruidachtige vaste plant die wordt gekweekt als een biënnale die normaal ongeveer 12 tot 18 inch lang en 12 inch breed wordt. De plant groeit vaak in gebieden dicht bij de zee, op kliffen, oude muren en rotsen. Het geeft de voorkeur aan lichte of zanderige, middelzware leem en zware of kleigronden. Hoewel de plant een goed doorlatende grond nodig heeft, kan hij ook groeien in bodems met minder voedingsstoffen. Deze plant staat bekend om zijn vermogen om te groeien in kleine zakken met zandgrond in stenen muren, zoals zijn gewone naam, wat betekent gillyflower, en houdt van scherpe bodemdrainage. De plant heeft een houtachtige penwortel. De stam is rechtopstaand, houtachtig, bladrijk en eenvoudig of meestal meer vertakt dan aan de basis. Tomentous, stervormige vertakte vertakte trichomen.

Sebboy’s bladeren

Basale bladeren zijn eenvoudig, dicht roosvormig, lineair oblanceolate-langwerpig. Het is ongeveer 40-90 mm lang en 4-10 mm breed. Basis is verzwakt, marge is vol of licht getand, top is acuut, steel te kort. Caulinebladeren zien eruit als basisbladeren die naar de scheut toe krimpen, hun verdeling is dicht.

Sebboy’s bloemen

De bloemen zijn biseksueel, geel en fel oranje van kleur. Ongeveer 2-2,5 cm, steel is rechtopstaand en ongeveer 5-8 mm lang, en geeft zelfs vruchten tot 15 mm lang. Vierbladig, omgekeerd eirond-spatelvormig, wigvormig aan de basis, gehele rand, top breed of onderrand, ongeveer 18-22 mm lang. En het is 10-14 mm breed, met brede klauwen. Meeldraden 6, tetradynamisch, ongeveer 9-14 mm lang, vezels eenvoudig, lineair-langwerpig, ongeveer 3-4 mm lang. De eierstok is superieur, lineair, ellipsoïd-cilindrisch, zittend, bicarpellair, syncarpus, harig. De bloei vindt normaal gesproken plaats tussen april en juni. De muurbloemen zijn bleekblauw, groen, roze en roomgeel, maar zijn ook te zien in warmere roodtinten, sinaasappels, warmroze en goudgeel.

Sebboy’s Fruits

Net als bij andere planten die tot de mosterdklasse behoren, is een groot aantal zaden in de vorm van lang, smal, harig en dun in de vruchtbare bloemen van deze planten gerangschikt. Lineair onderste cilindrisch, vierhoekig, licht gebogen, latiseptaat, ongeveer 40-75 mm lang en 2,5-5 mm breed. De zaden zijn lichtbruin, langwerpig-ovaal, ongeveer 3 mm lang en krijgen een gomachtige textuur wanneer ze nat worden gemaakt.

Populaire soorten SebboyWat u moet weten over de gillyflower

• Engelse muurbloempje: kan Engelse muurbloem (Cheiranthus kewensis), sleutelbloem, karmozijnrood, geel, oranje of paarsachtig zijn. Het heeft bruin-oranje bloemen die paars worden. Britse muurbloemen komen veel voor in voorjaarsbloemenornamenten in Europa.
• Siberische gillyflower: Cheiranthus Allionii, die oranje of geel van kleur kan zijn, wordt overvloedig geproduceerd in april en mei. Botanici beschouwen het als een product van Erysimum asperum, een Indiase soort die harder is dan de Engelse variant.
• Alpenmuurbloemen: Alpenmuurbloemen kunnen geel, oranjegeel of paarsachtig zijn. Cheiranthus linifolius, een andere alpensoort, bloeit met kleine mauve-mauve bloemen die in de rotstuin worden gebruikt. Deze plant heet terecht Erysimum linifolium.

Wat u moet weten over de gillyflowerTraditioneel gebruik en voordelen van Şebboyun

• In de homeopathische geneeskunde is gevonden dat de gehele of tinctuur van de plant gunstig is voor het verlichten van verstandskiespijn.
• Sebboy is eerder gebruikt als diureticum en als emmenogoog, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat het effect op het hart waardevoller is.
• Het gebruik in kleine doses is een cardiotonicum dat het hart ondersteunt, vergelijkbaar met vingerhoedskruid.
• Bloemen en stengels zijn anti-reumatisch, krampstillend, cardio-tonisch, emmenogoog, nerveus, laxerend en oplossend.
• Gebruikt bij de behandeling van impotentie en verlamming.
• Het wordt normaal gesproken gebruikt als etherische olie.
• Zaden zijn afrodisiacum, diuretisch, slijmoplossend, maagaandoeningen en tonicum.
• Gebruikt bij de behandeling van droge bronchitis, koorts en oogletsel.
• Topisch verdund afkooksel van de bloem wordt beschouwd als een goede remedie tegen aften en ontstekingen.
• Topische bloemenolie is een pijnstiller, ontstekingsremmend en haartonicum.
• Er is gemeld dat de wortel bij pluimvee wordt gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmend middel.
• Zaden in zitbad- of zetpilvorm werden toegepast als emmenogogue, abortieve en geboorte-inductor.
• Verkrijgbaar in Indiase markten als een tablet met meerdere componenten die muurbloempje bevat voor moeders die borstvoeding geven om de borstvoeding te verbeteren.
• In de traditionele samenlevingen van India wordt gillyflower nog steeds gebruikt als middel bij miskraam.
• In de Indiase geneeskunde worden bloemen aanbevolen als cardioactief, krampstillend, laxerend, emmenogoog, deobstruerend en tonicum.
• Sebboyu-zaden staan ​​bekend als maag, diuretisch, slijmoplossend, maar goitrogeen, en blad- en zaadextracten zijn antibacterieel.
• Artsen worden door gillyflower-artsen voorgeschreven om pijn tijdens de bevalling te verlichten, de menstruatie te stimuleren, de nieren en lever te reinigen en staarproblemen op te lossen.
• Geneesmiddelen bereid met deze delen van Şebboyun worden gebruikt bij de behandeling van impotentie en verlamming.
• De zaden van de plant worden vaak gebruikt om koorts, droge bronchitis en zelfs oogletsel te behandelen.

Andere feiten over de Gillyflower

• Bloemen bevatten 0,06% etherische olie.
• Het heeft een aangenaam aroma wanneer verdund en in de parfumerie wordt gebruikt.
De bloemen van deze plant worden ook veel gebruikt voor het schrobben van containers
• In Palestina staat de kieuwbloem bekend als de ‘bloeddruppels van Christus’.
• Dromen van muurbloemen wordt tegen verliefde mensen gezegd als een teken dat hun minnaars hen trouw zullen zijn.
• Wall grid laat in het eerste seizoen alleen bladeren uit zaad groeien. Later in het tweede seizoen bloeit hij met de eerste vorst, geeft zaden en sterft.
• Het wordt gezien als een symbool van loyaliteit.
Behalve dat het een sierplant is, is de gillyflower een bloem die gezondheidsvoordelen heeft. En het is in veel delen van de wereld bekend. Er wordt echter gezegd dat deze plant giftig is als hij in grote hoeveelheden wordt gebruikt. Het is giftig als het in grote doses wordt ingenomen, dus het mag alleen onder professioneel toezicht worden gebruikt. En het mag niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt.

Referenties:
https://www.botanical.com/botanical/mgmh/w/wallfl04.html
https://plants.usda.gov/core/profile?symbol=ERCH10
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomydetail.aspx?id=318992
https://www.cabi.org/isc/datasheet/13316

Auteur: Ozlem Guvenc Agaoglu